Nincs különbség a két oldal között, ha gyerekekkel kell kampányolni

Fotó: Bartók Csaba / Facebook

Szabó második alkalma március 12., itt nőnapi ünnepséggel egybekötött családi napon vett részt a képviselőjelölt Újrókuson. Egyetlen fotót posztolt mindössze a témában, de az többet mond el ezer szónál is.

Ezt a posztot sem hirdették meg, kommentek nincsenek is.

Fotó: Mihálffy Béla / Facebook

Fotó: Mihálik Edvin / Facebook

Mihálffy aztán március 25-én posztolt egy pusztamérgesi konyha átadójáról tett fel képet, amin a klasszikus együttállás látható: trikolór szalag és ünneplős iskolás. Érdekesség, hogy csak a szalag egyik végén áll gyerek, a másikat már az egyik résztvevő fogja.

Mihálffyék ezt a bejegyzést már hirdették külön, 2 és fél–3 ezer forintot áldoztak rá, amiből a poszt 4–5 ezer alkalommal jelent meg az emberek eszközein. A kommentszekció tele van fideszes és KDNP-s politikusok éltető szavaival, negatív hozzászólás nincs is.

Szabó Sándor, aki 46 éves, szintén kétszer posztolt hasonló tartalmú képeket közösségi oldalára az év eleje óta. Először február 4-én volt kézműves farsangi előkészületen, itt táblás csokoládéval kíánálta a jelen lévő gyerekeket.

A bejegyzést nem hirdették, a hozzászólók pedig inkább Szabó mellett állnak ki.

Fotó: Mihálffy Béla / Facebook

Körbenéztünk, hogy Csongrád-Csanád megye 1-es és 2-es választókerületében, azaz a két szegediben, mely politikusok kampányolnak gyerekekkel, és azt milyen körülmények között teszik. Az eredmény az, hogy szinte fej-fej mellett van a két tömb, abban azonban mindenképpen a Fidesz áll jobban, hogy a kormánypárt két jelöltje legalább válaszolt megkeresésünkre a témában.

Gyerekekkel pózolni politikusként kampányidőszakban az egyik legkellemetlenebb húzás, vélik ezt sokan. Mi is így gondoljuk, ezért megnéztük a két szegedi választókerület két fideszes és két egységben magyarországértes képviselőjelöltjének Facebook-oldalát, hogy összeszámoljuk, összesen hányszor vettek magukhoz gyerekeket kampányeszközként.

Olyan képeket kerestünk, amelyeken kifejezetten együtt pózol valamilyen alkalmon a jelölt gyerekkel, azaz ha csak egy képen szerepeltek, de mondjuk a gyerekek csak a háttérben játszottak, azt nem vettük bele összesítésünkbe. Január 1. és március 25. között görgettük végig a politikusi Facebookokat, és meglepően azt találtuk, hogy az 1-es kerületben jóval gyakrabban fordult elő ilyen, mint a 2-esben.

De mielőtt a konkrét kampánypózolásokra térnénk rá, következzen a Bevezetés a politikai pedofília nevű tantárgyba Balogh Gergő kollégánk segítségével, hogy egy kicsit közelebb kerüljünk ahhoz, miért is nem a legelőnyösebb ilyen tartalmakat gyártani akár kampány alatt, akár máskor. „Én megértem, hogy egy kisgyereknek csábító, hogy a nagy öltönyös politikussal szerepelhet, kattognak a fényképezőgépek és később láthatja magát az újságban, de kampányban, egy politikai eseményen pont, hogy a népet képviselni kívánó közszolgának kéne, hogy legyen annyi esze, hogy nem él vissza a gyermeki ártatlansággal, használja fel és hivatkozik arra, hogy a gyerekek beleegyeztek. Más kontextusban ez az érvelés a bíróságon sem állja meg a helyét. Vagy akkor legyen tiszta deal, hirdesse meg a szülő, hogy kampánycélra a kedves pártnak kiadó a gyereke, szülessen bérleti szerződés.”

1-es választókerület, Bartók Csaba és Szabó Sándor

Kezdjük rövid szemlénket az 1-es kerülettel, ahol jelenleg az MSZP-s Szabó Sándor a regnáló képviselő, az ő kihívója pedig Bartók Csaba, akinek egyébként valószínűleg vajmi kevés esélye van a kerületet 2014 óta vezető Szabó ellen. Bartók a helyi Fidesz vezetője, aki már polgármesternek is indult Botka László ellen.

Bartók Csaba, aki most 51 éves, január eleje óta két alkalommal posztolt gyerekekkel képet. Először február 6-án, ahol a Szeretet Szigete nevű táborban járt Tiszaszigeten palacsintát sütni a helyi plébánossal. És ha már ott volt, készült is néhány promókép, amin épp édességgel kínál kisgyerekeket. Nevetés és sírás.

A posztot meg is hirdették a közösségi oldalon, a Facebook Ads Library szerint 25–30 ezer forint ment el erre, és összesen nagyjából 25–30 ezer alkalommal jelent meg a megyei lakosság feedjében. Megnéztük a hozzászólásokat is, de itt jellemzően inkább Bartók megosztó személyiségét szidták a felhasználók, mintsem a gyerekek szerepeltetése ellen keltek volna ki. „Csabi! Disznót kell vágni, lángos kell zabálni, pacalt kell főzni, stb. Nem palacsintát, te szerencsétlen! Ennyit nem tanultál a főnöködtől?” – írta a legnépszerűbb komment szerzője.

Fotó: Szabó Sándor / Facebook

Mihálik Edvin érkezik végül, aki március 20-án posztolt mosolygós fényképet egy kerékpárút átadójáról, néhány iskolás sráccal.

A bejegyzésre hirdetési pénzt nem költöttek, jött azonban a gyerekek szerepeltetését kifogásoló hozzászólás. „Ne gyerekekkel. Ha a Fidesznél nem szeretjük, magunk se csináljuk!” – írta egy nő.

Fotó: Szabó Sándor / Facebook

Fotó: Bartók Csaba / Facebook

Fotó: Szabó Sándor / Facebook

A második alkalom március 24., itt méginkább elmerülünk a témában, ahogyan Bartók az ölében fog egy kisfiút Juhász Tünde szegedi kormánymegbízott mellett. Az alkalom nem más, mint az újszentiváni bölcsőde új csoportszobájának átadása.

Ezt a bejegyzést is hirdették külön, 10–15 ezer forintból 15–20 ezerszer jelent meg a Facebookon. Itt hozzászólt azonban Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, ő azt kifogásolta, hogy Szabó Sándort nem hívták el az ünneplésre, holott Bartóknak szerinte sok köze nincs a fejlesztéshez. A legtöbb hozzászóló a nemrég letartóztatott újszentiváni polgármestert, Putnik Lázárt hiányolta.

2-es választókerület, Mihálffy Béla és Mihálik Edvin

A híres homokhátsági kerületben mindkét jelölt új, jelenleg itt B. Nagy László vezet, ő helyette indul a helyiek körében ismert dorozsmai képviselő Mihálffy Béla, akinél Orbán Viktor is vágott disznót nemrég. Ellenfele Mihálik Edvin szegedi zöldtanácsnok.

Mihálffy Béla március 8-án, nőnapon posztolt arról, hogy virágot oszt Kiskundorozsmán a helyieknek, itt készült fotó arról, ahogyan egy kislánynak is ad egy szállal.

Ezen posztját Mihálffynak sem hirdették meg külön, a három itt található hozzászólás pedig mind köszönetet fejez ki a virágokért.

Természetesen mind a négy jelöltet megkerestük levélben, hogy megoszthassák olvasóinkkal álláspontjukat a témával kapcsolatban. Olyanokat kérdeztünk, hogy ha az említett politikusi gyakorlatot éles kritika illette meg az elmúlt években, nem gondolják-e, hogy ez a gyerekek kampányeszközként történő hasznosítása? Ilyen esetekben felmerülhet, hogy a politikus visszaél a gyermeki ártatlansággal, mert bár sokszor a gyermek beleegyezik a közös fotóba, ő valójában nincs tudatában annak, mi történik pontosan; erről mit gondol a jelölt, illetve hogy szoktak-e engedélyt kérni a gyerekek szüleitől.

Pénteken megküldött kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig mindössze a fideszes jelöltek, Bartók és Mihálffy reagált. Bartók szerint „a gyermekeket nem a kampányfotóktól, hanem az agresszív LMBTQ-propagandától kell megvédenünk”, de válaszában azt is fejtegette, hogy „a baloldal háborúba akarja rángatni az országot”, és hogy a Fidesz fogja megvédeni a magyarokat ettől.

Mihálffy azt írta, hogy ő a kampányban egyetlen alkalommal sem kérte gyermekek szereplését a saját családján kívül. „Az, hogy egy adott rendezvényen, egy fotón szereplek gyermekekkel, az adott rendezvény szervezőjének döntéséből adódik. A Fidesz-KDNP kormány az elmúlt 12 évben nagyon sokat tett a családokért és a gyermekekért” – írta.

Frissítés: Mihálik reagált cikkünkre, azt írta, hogy a gyerekeket nem ők állították oda szándékosan, hanem a Sziki Teljesítménytúra résztevői közül néhányan, szüleik jelenlétében és hozzájárulásával vettek részt a szalag átvágásán. „Egy uniós támogatással megvalósult projekt átadója nem kampányesemény, az arról készült Facebook-bejegyzés pedig szigorúan csak a fejlesztés részleteinek bemutatására szorítkozott” – írta.

A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretén belül a Telexen is megjelenik.