Az ügyészség szerint nem történt semmi nemi erőszak a rendőrnő ügyében, a videó sem létezik

Az állítólagosan megerőszakolt rendőrnő ügyében lényegében megszüntette az eljárást bűncselekmény hiányában a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség, ez a Központi Nyomozó Főügyészség közleményéből derült ki. Zsiga Katalin és jogi képviselője pótmagánvádat nyújtanak be igazuk bizonyítására. A rendőrnő ellen jelenleg fegyelmi eljárás van folyamatban a rendőrségnél.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye a következőképpen szól: „Egy rendőrnő feljelentése alapján a nyomozó ügyészség, más akaratnyilvánításra képtelen állapotát felhasználva azonos alkalommal többek által elkövetett szexuális erőszak, büntetőügyben kényszerítés hatósági eljárásban, tiltott adatszerzés, és hivatali visszaélés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt rendelt el nyomozást.

A rendőrnő elmondása szerint a három napos határrendészeti szolgálata alatt két kollégája – egy harmadik társuk által a lefoglalt szerekből eltulajdonított anyaggal – elkábította, majd mindketten közösültek vele.

A nő állítása szerint az elkövetők a történtekről videófelvételt készítettek, amelyet közzétettek az interneten, valamint egy üzenetküldő alkalmazáson, a rendőrségi laktanyában lévő ágya fölé és a zuhanyzóban elhelyezett kamerák felvételeivel együtt. Minderről egy kolléganőjétől két hónappal később értesült, aki a videófelvételt megmutatta neki és meg is osztotta vele. Előadta azt is, hogy az egyik erőszaktevő beszámolt neki az elkövetés részleteiről, – egyidejűleg megöléssel fenyegette, ha erről bárkinek beszél – majd hozzátette, hogy rajta kívül két másik kolléganőjüket is 'elintézték'.

A széles körben folytatott nyomozás során beszerzett bizonyítékok a feljelentő valamennyi állítását egyértelműen cáfolták. A nő az elmondottakat többször módosította, azokat alátámasztani nem tudta és ellentmondásokba keveredett.

A rendőrnő által megnevezett egyik elkövető több száz kilométerre tartózkodott az állítólagos elkövetéskor, és azzal a kolléganőjével sem beszélt, akitől állítása szerint tudomást szerzett a történtekről. A hivatkozott videófelvétel nem létezik, ahogy a rendőrök közötti üzenetküldő alkalmazásban sincs nyoma a rendőrnőt érintő tartalmaknak. A szakértői vizsgálatok szerint a szolgálat során használt rendőrségi jármű üléshuzatán és a nő ruházatán nem volt anyagmaradvány. A nyomozás eredménye alapján a rendőrnő lakókörnyezetében nem volt kamera, az elöljáróinak becsatolt írásbeli jelentését nem hamisították meg, továbbá más nők sem jelezték, hogy sérelmükre kollégáik erőszakos bűncselekményt követtek volna el.

Kétséget kizáró módon megállapítható, hogy a rendőrnőt kollégái nem erőszakolták meg, és sérelmére más bűncselekmény sem történt.”

A Blikk közben úgy tudja, hogy Zsiga Katalin és jogi képviselője pótmagánvádat nyújtanak be igazuk bizonyítására. A rendőrnő ellen jelenleg fegyelmi eljárás van folyamatban a rendőrségnél. A rendőrnő ellen a Készenléti Rendőrség parancsnokhelyettes indította a fegyelmi eljárást, annak lefolytatását azonban addig felfüggesztették, amíg a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség meg nem vizsgálta, hogy többek között Zsiga Katalin kibújt-e a szolgálati feladatai ellátása alól.

Az ügyről mi is számtalanszor beszámoltunk, legutóbb Zsiga Katalin arról számolt be, hogy anyagilag is nehéz helyzetbe került amiatt, mert nem hajlandó azokkal a munkatársaival együtt dolgozni, akiket feljelentett. Korábban írtuk, hogy Zsiga Katalint  állítása szerint – két kollégája elkábította, megerőszakolta és közben levideózta. A rendőrnő szerint szüzességét a meggyalázói vették el. Katalin feljelentést tett, az ügyben minősített szexuális erőszak gyanúja miatt rendeltek el nyomozást a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészségen.

Január 24-én szembesítették a rendőrnőt azzal a volt kollégájával, akitől ő tudomást szerzett a felvételről. Amikor a két egyenruhás szemtől szemben állt egymással és Zsiga Katalin említést tett a felvételről, a volt munkatárs nem szólt közbe. Az eljárás úgy folyt tovább, hogy nem derült ki, hogy valóban készült-e videó az állítólagos erőszakról.

Katalin őrmester kérte az ügyészségtől igazságügyi orvosszakértő kirendelését is annak megállapítására, hogy az ellene elkövetett szexuális cselekmény megtörtént-e. Továbbá kezdeményezte annak a sötétkék ruhának a lefoglalását is, amit a történtek idején viselt, hogy a textilen fellelhető biológiai maradványokat rögzítsék.