Ronda és veszélyes: porig rombolják a mindszenti víztornyot

Mindszenten most egyetlen víztorony van, egy 50 méter magas, 500m3 kapacitású, karélyos típusú. Az, hogy ronda-e, kérdés, a városban például szerették volna megtartani annak ellenére, hogy már kicsinek számít. Most kiderült, mégis le kell bontani.

A torony 1973-ban épült, tervezője a szecesszióért rajongó, 48 évesen elhunyt Bakonyi Tibor volt, aki 1967-ben költözött Szegedre, majd itt tervezte meg az algyői és mórahalmi egészségházat, illetve a paksi és mindszenti víztorony mellett mintalakótelepek tervezésében is kivette részét.

Magáról az építésről még a megyei lap is csak igen szűkszavúan számolt be 1973 novemberében, mindössze ennyit írtak: „A Csongrád megyei Mindszenten szép formájú, 500 köbméteres víztorony épül. A régen várt, hasznos építmény érdekes színfoltja a nagyközségnek.”

Szintén a megyei lap számolt be róla, de immáron napjainkban, hogy a fél évszázados, elöregedett technológiával készült régi víztorony képtelen ellátni a mai kor feladatait. 

Mindszent polgármestere, Zsótér Károly Sándor – sok lakoshoz hasonlóan – nem akarta eltűnni látni az emblematikus építményt, tavaly el is döntötték, hogy részlegesen használni fogják még egy új víztorony építése mellett.

Nyertek is 40 millió forintot, most azonban kiderült, hogy terhelés nélkül is legfeljebb tíz évet jósolnak a statikailag instabil szerkezetnek, aminek állítólag helyrehozhatatlanul korrodált vasbeton szerkezete, és éveken belül akár életveszélyes is lehet.

A régi lebontására és egy új víztorony építésére végül 100 millió forint feletti összeget kap a város.