100 ezer dollárral támogatja a temesvári gyárvárosi zsinagóga helyreállítását a World Monuments Fund

A World Monuments Fund (WMF) 100 ezer dollárral, azaz nagyjából 37 millió forinttal támogatja a temesvári gyárvárosi zsinagóga helyreállítását – írja a Transtelex. A szervezet eddig már több mint 700 műemlék megőrzéséhez járult hozzá világszerte. A projekt a helyi közösség kezdeményezésére indult, és célja, hogy új funkciót találjanak a közel fél évszázada használaton kívüli zsinagógának.

A temesvári önkormányzat 2023-ban 49 évre vette bérbe az 1897–1899 között épült zsinagógát, és elkötelezte magát annak felújítása mellett. Az állagmegóvási munkálatokat egy helyi vállalat, az Art History Construct végzi, a teljes felújítás becsült költsége pedig 10 millió euró, ami forintban megközelíti a 4 milliárdot. A WMF szakértői felmérik az épület állapotát, és műhelybeszélgetéseket szerveznek a zsinagóga új szerepének meghatározására.

A temesvári gyárvárosi zsinagóga épülete 2024. július 10-én

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A gyárvárosi zsinagóga historizáló stílusban, neomór, neogótikus és neoreneszánsz elemekkel épült, és az a Baumhorn Lipót tervezte, aki a szegedi és a szabadkai zsinagógát is megálmodta. Szegeden egyébként az ő kreativitását dicséri az Új Zsinagóga mellett továbbá a Széchenyit téri bankpalota, ahol most az OTP fiókja működik, a mellette álló Vasalóház, vagy éppen a Feketesas utca ikonikus, külön kis zsákutcával is rendelkező Wagner-palotája, ahol nemrég utcafesztivált tartottak helyi civilek.

Bár Temesvár egykor öt zsinagógával rendelkezett, jelenleg csak a belvárosi zsinagóga működik, amely kulturális rendezvényeknek is helyt ad. A legutóbbi népszámlálás szerint Temesváron mindössze 111-en vallják magukat zsidó nemzetiségűnek.