Megmentenék Temesvár omladozó zsinagógáját

A Temesvári önkormányzat haszonbérbe vette a gyárvárosi zsinagógát, és tervezi annak restaurálását. Ez lesz a második zsinagóga a városban, amelyet az önkormányzat felújít, a várnegyedbeli zsinagógát már korábban korszerűsítették, és ma kulturális központként funkcionál. A Tion.ro szerint az önkormányzat a hitközségtől 49 évre vette bérbe az épületet, és az erről szóló határozatot már elfogadta.

Az MTI által hivatkozott információk alapján először az állagmegőrzésre fókuszálnak, majd a teljes restaurálás következhet. Az épületet kulturális és turisztikai célból tervezik felhasználni. Dominic Fritz polgármester a helyszínen egy bejáráson azt mondta csütörtökön, hogy az önkormányzat ezzel erősíti kapcsolatát a zsidó közösséggel és tiszteletét fejezi ki a városépítők iránt. Fritz továbbá rámutatott az összetartás és a tolerancia fontosságára a jelenlegi globális helyzetben.

A felújítási tervek kidolgozásában a zsidó hitközség és más etnikumok is részt vesznek. Silviu Vexler, a romániai zsidó közösségek képviselője arról beszélt, hogy céljuk, hogy az épület a városlakók szolgálatában álljon.

A gyárvárosi zsinagóga 1897–1899-ben épült a híres zsinagógatervező Baumhorn Lipót tervei alapján, évtizedek óta nem használták, nemrég pedig antiszemita feliratokkal rongálták meg. Temesvár öt zsinagógájából jelenleg egyet használnak vallási célokra, a többi kulturális rendezvényeknek ad otthont. A 2021-es népszámlálás adatai szerint a városban 111 zsidó nemzetiségű lakos él.

Baumhorn Lipót művei közül kiemelkednek az általa nagy számban tervezett zsinagógák. Épületein a késő eklektika és szecesszió stílusok formajegyei és törekvései egyszerre megfigyelhetőek. A nagy (kupolás) terek szecessziós jellegű megoldásában egyedülálló és szinte iskolát teremtő módon járt el. Tervezői munkássága nem kizárólag zsinagógák tervezésére terjedt ki, Szegeden például ő jegyzi a Takarékpénztár palotáját, vagy a Vasalóházat is a Széchenyi téren.

Szegeden egyébként valamivel jobb a zsinagógahelyzet, a szintén Baumhorn által tervezett Új zsinagóga kiemelt turisztikai épület, a szomszédságában taláható Régi zsinagóga pedig – amit már nem vallási célokra használnak –, kisebb fesztiváloknak, például a Thealternek ad otthont. Állapota egyiknek sem mondható rossznak.