Magasabb lesz a szabadkai dzsámi minaretje

Péntek óta megtekinthető nyilvánosan a szabadkai Muhádzsír dzsámi minaretjének (az épület karcsú tornya) bővítési terve – írja a Magločistač. E szerint a bővítéssel a minaret magassága 2 méterrel nő, így megerősített beton szerkezetének legmagasabb pontja, amely a tető szintjén van, 15 méter magasságban lesz, míg a minaret tetőpontjának legmagasabb pontja a tervezett bővítés után 17,7 méter lesz.

A meglévő tetőszerkezetet megőrzik, pontosabban a terv szerint azt eltávolítják, megvizsgálják és kijavítják az esetleges bontás során keletkezett károkat, majd a minaret beton részének bővítési munkálatai után a meglévő tetőszerkezetet és tetőfedést visszahelyezik az adott részre. A minaret homlokzatán dekoratív elemek elhelyezését tervezik, áll a tervdokumentumban.

Szabadkán már az Oszmán Birodalom idején is álltak mecsetek, többek között a régi várkastélyból is dzsámi lett. Ez a konkrét dzsámi azonban 2008-ban épült, és a Kárpát-medence első modern, kupolával és minarettel ellátott iszlám közösségi központja.

Fotó: Wikipédia

A városban állítólag nagyjából 1000 muszlim él (családtagokkal együtt kb. 7–8000 fő is lehet). Zömük albán és bosnyák származású, de vannak magyarok is. 2008 februárjában, mikor Koszovó kikiáltotta függetlenségét, Szabadkán is több muszlim érdekeltséget ért támadás, az épülő dzsámit is rendőrök őrizték.