Úgy tűnik, nem lesz kétórás a vonatút Szeged és Szabadka között

A Szerb–Magyar Stratégiai Együttműködési Tanács keddi megalakítása olyan új előrelépés a két ország kapcsolatában, amely még pár évvel ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna, mondja Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, aki most arról is beszélt a Pannon RTV nevű vajdasági lapnak, hogy valószínűleg megoldódhat a határon átkelő vonatok nagy kérdése is.

Korábban egy a Telexen is megjelent cikkünkben már foglalkozunk Pásztor egy januári nyilatkozatával, amelyben arról beszélt, hogy amennyiben a felek nem tudnak a határellenőrzés kérdésében utasközpontú megállapodásra jutni, akár 1,5–2 óra is lehet a menetidő a Szeged és Szabadka között ősszel újrainduló, 45 kilométeres vasútvonalon. Ez azt jelentené, hogy tovább tartana az út, mint 1870-ben, a vonal indulásának idején, igaz, akkor a két város még egy országban volt.

„Arra kértem az itteni döntéshozókat, hogy semmiféleképpen ne fogadják el ezeket a javaslatokat, mert egy olyan méltatlan helyzetet teremtenének, hogy a negyvenperces menetidő másfél-két óra hosszára is bővülhetne. Ugyanazt a technikát próbálnák alkalmazni, amit láttunk az elmúlt években, hogy egy adott pillanattól le kell mindenkinek szállni, és akkor mindenkinek sorba kell állni. Ezt nem szabad megengedni” – mondta januárban Pásztor István.

És úgy tűnik, nem hiába, ugyanis a Szabadkai Magyar Szó cikke szerint most arról nyilatkozott a vajdasági politikus, hogy megállapodás született arról is, hogy a Szabadka–Szeged vasútvonalon csak egy helyen lesz határellenőrzés, és az út vasúton 40 percig tart majd a két város között, ráadásul a fejlesztés folytatódik Baja irányába is.

Elindul egy közös gondolkodás is arról, hogy Vajdaságot és Dél-Magyarországot, a határ ellenére, egységes fejlesztési régióként határozzák meg,

mesélte Pásztor.

Kedden a Szegeder is ott volt Palicson, ahol közös kormányülést tartottak Szerbia és Magyarország állam- és kormányfői, valamint miniszterei. A két ország vezetése egy kétoldalú megállapodást írt alá, amely a határvédelem, a két ország közötti határátlépés, a közlekedés és az energiabiztonság kérdéseiről szólt többek között. Beszámolónk az eseményről, amelyen Orbán Viktor és Aleksandar Vučić is részt vett, ide kattintva olvasható.