Csak akkor éri meg a szerbiai Lidl, ha van türelmünk számolgatni az aprót

Aki a déli határ szerbiai oldalán keres Lidl-t, annak elég a Szegedtől nagyjából 45 kilométerre lévő Szabadkáig mennie. Mi a múlt heti ócskapiacos mustránk után gondoltunk arra, hogy megvizsgáljuk a város nagyobbik üzletét, hogyan görbülnek az árak a hazaihoz képest, milyen a kínálat, és hogy felcseng-e a lisztek vagy a cukrok között az ékes magyar szó.

A magyar–szerb határ túloldalán négy Lidl-t is találunk belátható közelségben, a Baja felől érkezőknek az apatini vagy a zombori üzlet lehet csábító, aki viszont Szeged felől jön, annak marad a jól bevált Szabadka. Az agglomerációjával együtt nagyjából 105 ezer fős vajdasági városra két üzlet is jut, mindegyik főutak mentén, a könnyű megközelítést biztosítva.

A meglepően jó szerbiai utakon hajtva egyből feltűnik az autósok előzékenysége, ami a boltban is tapasztalható, mindenhez odaférni, komótosan, elmélyedve lehet battyogni a pékáruktól a tésztákig. Ez lehet, hogy a szerda délutáni laza forgalomnak is betudható, a csütörtöki akcióváltást követően valószínűleg itt is gyakran kitör az "anarchia". Mindenesetre most nem volt tumultus.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Ahogy az az áruházláncra jellemző, a Lidl itt is előszeretettel dolgozik a helyi termékekkel, de ezt tudva is érdekes látvány volt, hogy a csevapcsicsához és a pljeskavicához való húsok egy külön hűtőt foglalnak el.

Az viszont már nem volt meglepő, hogy főként az árstoppos termékek döntik a hazai vásárlás javára a mérleget. Amíg a kristálycukor Szabadkán 382 forintnak megfelelő dinárba került az akcióváltás előtti napon, addig az a magyar oldalon mindössze 239 forintot kóstált, igaz legfeljebb 3 kilót vehetünk belőle.

A Vajdaságban kapható ötkilós kiszerelésű búzafinomliszt is, amiből itthon 5 kiló már maga a felső vásárlási limit, ennek kilóára nagyjából 100 forinttal kerül kevesebbe a szegedi Lidl-ben, mint a szabadkaiban, a maga 150 forintos árával. A csirkemellfilé közel 1000 forinttal olcsóbb hazánkban, mint Szerbiában, a napraforgóolaj esetében pedig 150 forintot spórolhatunk itthon.

A zöldségek és a gyümölcsök terén viszont a szerbeknél járunk jobban

a vöröshagyma és az alma Szerbiában 200–200, míg itthon 600–600 forintba kerül kilónként, de a narancs esetében is több mint 200 forintot spórolhat az ember, ha a szerbiai oldalon veszi. A krumpli pedig úgy tűnik, mindenhol hasonló áron pörög.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A tojás darabja a szerb oldalon 61, a magyaron – befagyasztva – 80 forint. A tartós tejek sem kecsegtetnek a spórolás illúziójával, míg Szabadkán 438 forintnak megfelelő dinárra rúg az 1,5%-os UHT literje, itthon csak kicsivel drágább, 459 forint. A tésztafélék közül a Combino spagettitésztát vettük górcső alá, ennek a félkilós, akciós ára 465 forint volt vajdasági látogatásunkkor, a szegedi Lidl-ben pedig 599 forint. A négyrétegű WC-papír 193 forintra jön ki tekercsenként, a magyar oldalon pedig 210-re.

A 100%-os almaléért sem éri meg átmenni Szabadkára,

a Vajdaságban a gyümölcslé masszívan tartja 299 forintnak megfelelő árát, és az akcióváltás után idehaza is ennyibe kerül egy darabig, 469 forint helyett. Ugyanígy járt a Deep, a Lidl saját márkás világos söre, ami a szerb árakhoz képest nagyjából 30 forinttal lesz olcsóbb, de a rendes ára alapból is megegyezik a szerbiaival, valahol 200 forint körül.

Itthon nagyjából csak az árstoppos termékek olcsóbbak, bár a heti akciók a többi termék árát is mozgatják. Ha ezt is figyelembe vesszük, végső soron akkor is elmondható, hogy egy szerbiai vásárlás, az üzemanyagot is figyelembe véve, csak annak éri meg, aki bűnös élvezetet lel a folyamatos számolgatásban.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Decemberben a Telex egy román Lidl árait hasonlította össze a magyaréval, elemzésük hasonló eredményre jutott, miszerint „csak figyelmesen és folyamatos számolgatás mellett járhat némi haszonnal a külföldi vásárlás”.

Romániához hasonlóan Szerbiában sem indult be a bevásárlóturizmus, a parkolóban nem sorakoztak a magyar rendszámú autók, és a sorok is inkább csak a helyiektől hangosak.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.