Meghalt Pelé, a focilegendát 82 éves korában győzte le a rák

Csütörtökön, 82 éves korában meghalt Pelé – írja az AP hírügynökség alapján a hvg.hu. A focilegendát 2021 óta kezelték vastagbélrákkal, ám az állapota fokozatosan rosszabbodott, az utolsó egy hónapot már kórházban töltötte. Halálhírét ügynöke, Joe Fraga is megerősítette. Kely Nascimento csütörtökön Instagram-oldalán rövid bejegyzésben közölte, hogy édesapja elhunyt. „Végtelenül szeretünk, nyugodj békében!” – írta.

A Pelé csak beceneve volt, eredetileg Edson Arantes do Nascimentónak hívták, de így csak kevesen ismerték. 1940. október 23-án született Três Coraçõesben, Brazíliában, és mindig imádta a focit, pedig anyja sokáig próbálta lebeszélni a labdarúgásról. Édesanyja tapasztalata az volt, hogy a fociból nem lehet megélni.

Apja, ragadványnevén Dondinho szintén focista volt, de egy sérülés kettétörte karrierét. Pelé azonban egy interjúban úgy fogalmazott később: „focistának születtem, ahogy Beethoven muzsikusnak. Olyan nekem a futball, mint valami vallás. Imádom és istenként tisztelem a labdát”.

Pelé a Santosban mutatkozott be a felnőtteknél, majd vált világklasszis játékossá, a csapatot közel húsz évig, 1956 és 1974 között erősítette. Pályafutását a New York Cosmosban zárta le, amelyben 1975 és 1977 között három idényben is szerepelt. Klubjaival szerzett trófeái mellett legnagyobb sikereit a válogatottal érte el, amellyel 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben is világbajnok lett. Ez rajta kívül más labdarúgónak még nem sikerült.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság az évszázad sportolójává választotta, míg a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) neki ítélte az évszázad futballistája elismerést, illetve 2014-ben a sportág nemzetközi szövetsége, a FIFA tiszteletbeli aranylabdásnak nyilvánította, amit aktív játékos korában brazilként még nem kaphatott meg.