Brüsszelben beszélt Ásós Géza, a szegedi fesztiválok ismert cigány vendéglőse

Brüsszelben, az első Nemzetközi Roma Üzleti Fórumon tartott előadást Ásós Géza, aki 11 éve Magyarország első cigány éttermét megnyitotta Békésen. Az Euronews magyar adásának adott interjút. Szerinte az integrációt segíti az, hogy munkaerőhiány van Magyarországon, amiatt egyre több helyen, egyre több beosztásban találkozni roma munkavállalókkal.

Az Euronews az első alkalommal megtartott Roma Üzleti Fórum nevű rendezvényről tudósított, melynek keretében az Európai Parlamentben Ásós Géza szólalt fel. A vendéglátós 11 évvel ezelőtt alapította meg Békésen a Kira névre hallgató éttermét, ezzel ő lett az első vállaltan cigány étterem tulajdonosa.

Úgy fogalmaznám meg hogy én vagyok az első olyan cigány ember aki bevállalta azt hogy cigány tulajdonosként cigány ételeket, cigány alkalmazottakkal készít, akár nagy nyilvánosság előtt, fesztiválokon, akár étteremben – kezdte az Euronews-interjúját. A békési Kira étterem jelenleg mintegy tíz főnek ad munkát, nemrég

Szegeden és Gyulán is megnyitották az újabb egységeiket.

Az indulás Ásós Géza szerint nehéz volt a romákkal szembeni előítéletek miatt. Az elején nagyon, nagyon nehezen boldogultunk. Sajnos vannak azok a sztereotípiák, hogy a cigányok aszfaltozni, zenélni, táncolni, szemetet szedni, utcát söpörni tudnak csak. (...) Eltelt 11 év a nyitás óta, és most már azt mondom hogy van az a réteg, aki hála jóistennek, elfogadott bennünket” – mondta az Euronewsnak.

Házias ízek és cigány vendégszeretet

A Kira étterem titka szerinte két dologban rejlik: a házias ízekben és a hagyományos cigány vendégszeretetben. Ásós Géza szerint jelenleg mindkét dolog kiveszőben van. Sajnos az országban, a világon van egy réteg, akinek ha ingyen adnánk az ételt sem kellene, mert cigányok vagyunk. Nagyon sok előítélettel kell megküzdenünk” – fejtette ki a helyzetüket.

A cigány-magyar együttélésben szerinte a legfontosabb, hogy békében tudjunk egy tányér ételt elfogyasztani ugyanazon a helyen, ugyanazért a pénzért ugyanazt a kiszolgálást kapjuk. A vendéglátós éttermét ma már gyakran felkeresik Romániából és Szlovákiából is. A Kira étterem nem titkoltan a híd szerepét tölti be a különféle emberek között.

A munkaerőhiány segíti a beilleszkedést

Ásós Gáza szerint a nagy munkaerőhiány segíti a cigányok beilleszkedését Magyarországon és vidéken is egyre több a cigány értelmiségi. A többségi társadalomnak azt kell elfogadni, hogy egyre többet fog találkozni műkörömépítőnél, fodrásznál, kozmetikusnál, hentesnél és különböző helyen cigány munkavállalókkal – hívta fel a figyelmet a vendéglátós.

Tapasztalatairól így beszélt: „Az utóbbi utóbbi pár évben a saját környezetemben azt láttam, hogy sok diplomás tanárunk lett Békésen és a versenyszférában is vannak. Közben nagyon sok olyan fiatal cigány gyerek, cigány tanuló szállt ki az iskolapadból, aki aki igen komoly erővel fog bírni később. Az integrálódásnak, illetve a munkaerőhiánynak talán ez nyereménye, hogy egyre több helyen fog az ember cigány emberekkel, a cigány munkavállalókkal találkozni.”

A teljes Euronews-interjú ide kattintva olvasható.

Fotó: Sztojka Attila / Facebook