Az EU kérte a tagállamokat az oroszok kerülésére, Szijjártó Péter mégis Putyin portréja alatt tárgyalt velük

Szijjártó Péter órákkal azután találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel New Yorkban, hogy az Európai Unió arra kérte a tagállamokat, hogy ne tartsanak kétoldalú megbeszéléseket az orosz féllel – írja az Euronews.

A lap beszámolója szerint csütörtökön az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján Peter Stano szóvivő azt mondta, a tagállamok megállapodtak abban, hogy a mostani helyzetben értelmetlen lenne Lavrovval találkozni. Általánosságban nincs sok értelme jelenleg az orosz vezetőkkel találkozni, hiszen Putyin nagyon világosan elmondta az egész világnak, hogy nem érdekelt a békében, inkább folytatná az agressziót az ENSZ alapokmányát megsértve – mondta.

Peter Stano szerint egyetértés van az EU tagállamai között abban, hogy jelenleg, ebben a különleges helyzetben Lavrovval találkozni például New Yorkban értelmetlen, hiszen semmilyen szükséges eredményt nem hoz.

Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Szijjártó Péter egyébként azzal indokolta a találkozót, hogy Magyarország bajaira jelenleg a béke kínálna megoldást. Ezért Magyarország minél előbb békét akar, ehhez pedig tárgyalásokra, párbeszédre van szükség magyarázta a magyar külügyminiszter. A fenti képen az látható, hogy

a bezsélgetésükre egy olyan teremben került sor, aminek a faláról Vlagyimir Putyin figyelte őket.

A 444.hu beszámolókra hivatkozva azt írta, hogy Szergej Lavrov 90 perces késéssel tartotta meg a beszédét az ENSZ-közgyűlésen, majd a háborút védő és az ukránokat lenácizó beszéde után rögtön távozott.