Ma telt le a határidő az uniós pénzek megszerzéséhez, a kormány megküldte válaszlevelét az Európai Bizottságnak

Mint ismert, az Európai Bizottság július 22-én adott egy utolsó hónapot Magyarországnak arra, hogy kezelje a jogállamisággal kapcsolatos aggályokat, mielőtt felkérné az Európai Unió kormányait tömörítő Tanácsot, hogy az függessze fel azokat a forrásokat, amelyek Magyarországnak a 2021–2027-es uniós költségvetéséből járnának – írja az Euractiv.

A magyar kormány elküldte válaszlevelét az Európai Bizottságnak a költségvetési kondicionalitási eljárásban – írja hétfő éjfélkor kitett Facebook-posztjában Varga Judit igazságügyi miniszter. Hozzátette: „A választ intenzív egyeztetés előzte meg. Egy hónap alatt 10 videókonferenciát és számos megbeszélést tartottunk a Bizottsággal, százat is meghaladja a köröztetett és egyeztetett intézkedési tervezetek száma. A magyar Kormány átfogó intézkedéscsomagot tett le az asztalra azzal a céllal, hogy a Bizottság valamennyi aggályát orvosolja. A magyar Kormány a továbbiakban is nyitott a konstruktív párbeszédre a Bizottsággal.”

Az új határidő az úgynevezett „kondicionalitási mechanizmus” része. Célja, hogy megvédje az EU pénzügyi érdekeit a jogállamiság valamely uniós kormány általi megsértésével szemben. Az EU végrehajtó hatalmának aggályai vannak az igazságszolgáltatás, a média és a nem kormányzati szervezetek függetlensége miatt is. Ezekről tájékoztatta évekkel ezelőtt a magyar kormányt, amely megtámadta a döntést, majd a jogi procedúra után végül április végén indította meg az Európai Bizottság a jogállamisági eljárást Magyarország ellen.

Gulyás Gergely július elején jelentette be, hogy a kormány több pontban is enged a Bizottság kéréseinek:

  • Magyarországon 15 százalék alá mérsékli az egy ajánlattevős közbeszerzések arányát.
  • A korrupciós ügyekben bárki fordulhat bírósághoz jogorvoslatért, ha az ügyészség leállítaná az eljárást.
  • A kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően időt kell hagyni a társadalmi konzultációra. A speciális, gyors törvényalkotást a kormány igyekszik csökkenteni.
  • Az uniós források egy részét a lehető legnagyobb energiafüggetlenség elérésére kell fordítania a kormánynak.

A kormány most azért tesz gesztusokat a korrupció felszámolására, mert továbbra is be van fagyasztva mintegy 11 ezer milliárd forint EU-s pénz kifizetése a következő évekre.

Varga Judit posztjára Ujhelyi István szocialista EP-képviselő közleményben reagálva azt írta, „az jól látszik, hogy a Fidesz-kormány már jóval finomabb hangot üt meg: nincs ingerült sorosozás, zsarolásról vagy óvodások nemváltoztató műtétjeinek megakadályozásáról szóló, egyébként teljesen értelmetlen propaganda-szöveg, hanem egy látszatra együttműködő magyar fél”.

Hozzátette, hogy „ha a magyar kabinet valóban átfogó intézkedéscsomagot küldött el Brüsszelbe és ez »minden aggályt orvosol«, akkor semmi akadálya, hogy nyilvánosságra hozzák a teljes levelet! Minimálisan elvárható, hogy a kormány nyitott lapokkal, nem pedig a magyar emberek háta mögött és a magyar emberek bőrére egyezkedik az Unió vezetésével. Hozzák tehát nyilvánosságra a teljes levelezést, ez alapvető és jogos követelés a kormánnyal szemben!”