Egy hónapot kapott a kormány az EU-tól, aztán ugorhat a pénz

Az Európai Bizottság egy utolsó hónapot adott Magyarországnak, hogy kezelje a jogállamisággal kapcsolatos aggályokat, mielőtt felkérné az Európai Unió kormányait tömörítő Tanácsot, hogy az függessze fel azokat a forrásokat, amelyek Magyarországnak a 2021–2027-es uniós költségvetéséből járnának – írja az Euractiv, melyet a Telex szemlézett.

A Bizottság pénteken azt közölte, hogy megbízta Johannes Hahn költségvetési biztost, hogy tájékoztassa az Orbán-kormányt azokról az intézkedésekről, amelyeket az EU végrehajtó hatósága javasolni kíván az uniós kormányoknak, ha Magyarország korrekciós intézkedései nem megfelelőek.

„Magyarországnak most egy hónapja van arra, hogy benyújtsa észrevételeit és további véleményét, különös tekintettel a Bizottság által tervezett intézkedések arányosságára”

– közölte az Európai Bizottság.

Az új határidő az úgynevezett „kondicionalitási mechanizmus” része. A jogállamisági eljárásnak a célja, hogy megvédje az EU pénzügyi érdekeit a jogállamiság valamely uniós kormány általi megsértésével szemben. Az Európai Bizottság véleménye szerint az uniós pénzek veszélyben vannak Magyarországon elsősorban a korrupció miatt, mivel az uniós finanszírozású projektek jó részénél csak egy, általában a kormánypárthoz kötődő pályázó vesz részt.

Az EU végrehajtó hatalmának aggályai vannak az igazságszolgáltatás, a média és a nem kormányzati szervezetek függetlensége miatt is. Ezekről tájékoztatta évekkel ezelőtt a magyar kormányt, amely megtámadta a döntést, majd a jogi procedúra után végül április végén indította meg az Európai Bizottság a jogállamisági eljárást Magyarország ellen.

A Telex cikke megemlíti azt is, hogy a magyar kormány június végén küldte meg válaszait az uniós aggályokra. A Fidesz-kabinet eddig főként azokkal a javaslatokkal állt elő, amelyeket a helyreállítási tervről szóló tárgyalásokon is ismertetett. Gulyás Gergely július elején jelentette be, hogy a kormány több pontban is enged a Bizottság kéréseinek:

  • Magyarországon 15 százalék alá mérsékli az egy ajánlattevős közbeszerzések arányát.
  • A korrupciós ügyekben bárki fordulhat bírósághoz jogorvoslatért, ha az ügyészség leállítaná az eljárást.
  • A kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően időt kell hagyni a társadalmi konzultációra. A speciális, gyors törvényalkotást a kormány igyekszik csökkenteni.
  • Az uniós források egy részét a lehető legnagyobb energiafüggetlenség elérésére kell fordítania a kormánynak.

A kormány most azért tesz gesztusokat a korrupció felszámolására, mert továbbra is be van fagyasztva mintegy 11 ezer milliárd forint EU-s pénz kifizetése a következő évekre. Ugyanakkor ezek a lépések például a Transparency International Magyarország szerint nem elegendők a korrupció felszámolásához.