A Mol közleményt adott ki az 5 napig titkolt leállásról, a kormánypropaganda szerint Ukrajna a hibás

Mint azt megírtuk, augusztus első napjaiban tranzitdíjakkal kapcsolatos problémák miatt leállt a Barátság-kőolajvezeték déli szakaszán keresztül Oroszországból küldött olajexport. A források szerint a felfüggesztés oka az, hogy a Transznyeft orosz csővezeték-monopólium által az Ukrtransznafta, ukrán csővezeték-üzemeltető részére fizetett összeg nem érkezett meg.

„Az ukránok miatt leállt a barátság kőolajvezeték” olvasható az Origo-n. Mint megemlítik, Oroszország bejelentette, hogy leállítják a szállítást a kőolajvezeték déli ágán, miután az ukránok nem fizették ki a tranzitdíjakat. „Értesüléseik” szerint a Mol felajánlotta, hogy kifizetik helyettük a tranzitdíjat, de nem kaptak választ az ukránoktól. „A lényeg tehát, hogy az ukránok miatt leállt a Barátság Kőolajvezeték” – írták.

Ezt aztán a kormánypropaganda többi lapja is átvette; szinte teljesen ugyanazzal a címmel jelent meg a Délmagyarországon, vagy a Promenad24-en is a hír. De országosan is ugyanezt a cikket vette át a Magyar Nemzet, valamint a Világgazdaság is ezt a narratívát tálalta – jegyezte meg a Népszava.

A Mol egyébként az 5 napja álló szállítások és a számos, furcsa üzemanyagvételezési szabályozás napi egy tankolás megengedett a Mol-kutakon – után végre észbe kapott és közleményben tájékoztatta a közt.

„A Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert tudomásunk szerint technikai problémák merültek fel a banki oldalon az orosz félt érintő tranzitdíj kifizetése kapcsán. Bár a Molnak több hétre elegendő tartaléka van, folyamatosan dolgozik a megoldáson, és egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is” – szól a magyar olajvállalat hivatalos közleménye.