Moszkvában tárgyal Szergej Lavrovval Szijjártó Péter, miközben az EU épp új szankciókat fogadott el

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Moszkvába utazik, ahol találkozik Alexander Novak energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel, Denis Manturov ipari és kereskedelmi miniszterelnök-helyettessel, valamit Szergej Lavrov külügyminiszterrel – tájékoztatta Paczolay Máté külügyi szóvivő az MTI-t.

Emlékeztetett, hogy Magyarország energiaellátásának biztonsága érdekében a kormány a hosszútávú szerződésekben lekötött mennyiségeken felül további mintegy 700 millió köbméternyi földgáz vásárlásáról döntött. Erről mi is írtunk bővebben, a küügyminiszter akkor azt mondta, hogy az erről szóló tárgyalások keleti és nyugati irányban is folynak; ezek eredményéről reményei szerint a jövő hét második felében tud bővebb tájékoztatást nyújtani. Érdekes fejlemény az is, hogy 500 millió köbméter gázt vett tőlünk Szerbia, ennek tárolása is Magyarországon lesz megoldva

Paczolay Máté a közleményben elmondta, a feladat végrehajtásával a külgazdasági és külügyminisztert bízták meg, ezért Szijjártó Péter csütörtökön Moszkvába utazik, ahol megbeszéléseket folytat majd Alexander Novak és Denis Manturov miniszterelnök-helyettesekkel, valamint Szergej Lavrov külügyminiszterrel. A két külügyminiszter közös sajtótájékoztatót tart a délután.

Mindeközben az Európai Unió Tanácsa elfogadta az Oroszország elleni hetedik szankciócsomagot csütörtökön.

A csomag importtilalmat vezet be az orosz aranyra, azon belül az ötvöstermékekre, és szigorítja egyes csúcstechnológiai áruk exportellenőrzését. A csomag kiterjeszti azon ellenőrzött termékek listáját, amelyek hozzájárulhatnak Oroszország katonai és technológiai vagy védelmi és biztonsági ágazatának fejlesztéséhez, és ezáltal megerősíti a kettős felhasználású és fejlett technológiára vonatkozó exportellenőrzést.

A tanács sajtóközleménye szerint az újonnan elfogadott csomag céljai között van, hogy szigorítsák a már hatályos gazdasági szankciókat, illetve hatékonyabbá tegyék azok végrehajtását. A gazdasági szankciók mellett a tanács úgy döntött, hogy további személyeket és szervezeteket vesz fel szankciós listájára, és szigorítja a jelentéstételi kötelezettségeket, hogy megkönnyítse az EU-ban lévő vagyonuk befagyasztását.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint az unió újabb fontos lépést tett annak érdekében, hogy gyengítse Oroszország képességét az Ukrajna ellen indított háborúja finanszírozására.