500 millió köbméter gázt vett tőlünk Szerbia, ennek tárolása is Magyarországon lesz megoldva

A szerb pénzügyminiszter, Szinisa Mali arról beszélt, hogy Szerbia 500 millió köbméter gázt vásárol, amit itt is tárolnak írja a Telex. A cikk szerint már június tizedikén bejelentették, hogy minden eddiginél átfogóbb energetikai megállapodást írtak alá Szijjártó Péter belgrádi látogatásakor, tehát ez nem újdonság. Azt nem tudni, hogy ez a mennyiséget honnan szerezte be Magyarország.

Szerbia egyik legolvasottabb lapja, a Nova hírportál vasárnapi tudósítása szerint az ország 250 millió euró előleget már át is utalt Magyarországnak, július végén pedig újra fizetnek. Két cégtől, az MVM-től és a MET-től vásárolnak. Ezt a gázmennyiséget október elsejéig tárolják Magyarországon: októberben napi három millió köbméter felhasználására jogosultak, a téli hónapokban, vagyis novembertől februárig napi hatmillió köbméterhez juthatnak hozzá, márciusban pedig ismét napi három millió köbmétert igényelhetnek.

A szerbek feltöltik a Banatski dvorban lévő tározójukat, és a magyarországi tartalékkal valamint az olcsónak számító orosz gázzal a politikus szerint a lakosság és az ipar kihúzza a telet. Mali arról is beszélt a Telex cikke szerint, hogy kínai barátaiknak köszönhetően szénhez is hozzájutnak, de nemcsak velük, hanem összesen 11 országgal akarnak szerződni, hogy legyen elég energiájuk.

Szijjártó Péter múlt heti elmondása szerint 44 százalékos a hazai tározók töltöttségi szintje, ez jobb, mint az európai átlag. Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét szerda reggelre kabinetvezetői értekezletet hívott össze a Karmelitába. Az indoklás szerint az értekezletet azért tartották, mert „energia-veszélyhelyzet van Európában, az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban”.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Szijjártó szerint tárgyalunk 700 millió plusz köbméter földgáz gyors beszerzéséről más helyekről

A kormányzat az ország energiabiztonságának erősítése érdekében tárgyalásokat folytat, hogy a hosszútávú szerződésekben szereplő mennyiségeken felül 700 millió köbméternyi plusz földgázt szerezzen be – jelentette be Szijjártó Péter pénteken Budapesten.