Elfogadták: Közvetlenül kaphat EU-s forrásokat Szeged is

Cseh Katalin momentumos EP-képviselő adott ki ma közleményt Facebook-oldalán. Ebben elmondta, hogy szerdán az Európai Parlament hatalmas többséggel elfogadta az általa készített jelentést, amely Budapest és a többi város, köztük Szeged számára is rendkívül fontos lehet. Az elmúlt időszakban ugyanis a „Magyarországra érkező uniós pénzek – a Fidesz-kormány hibái, bűnei és kompromisszumképtelensége miatt – veszélybe kerültek” – mondta a képviselőnő.

Mint írja, az uniós helyreállítási alap milliárdjai „a fideszes korrupció miatt elakadtak”, és ugyanezért indulhat jogállamisági eljárás is a magyar kormány ellen. Ezzel kapcsolatban várják az Európai Bíróság szerdai ítéletét, de az ítéletet megelőző főtanácsnoki indítvány szerint a mechanizmust létrehozó jogszabály jogszerű és az európai szabályokkal összhangban van, az ezt vitató magyar keresetet a főtanácsnok véleménye szerint el kell utasítani.

Ebben a helyzetben kiemelkedően fontos, hogy az esetlegesen visszatartott források közvetlenül megérkezhessenek a végső kedvezményezettekhez.

A most elfogadott jelentés tartalmazza azt, amiért a főváros is évek óta lobbizik Brüsszelben, hogy a városok közvetlenül is pályázhassanak uniós forrásokra, a koronavírus utáni helyreállítási alapok egy része pedig közvetlenül érkezzen meg a városokhoz. Így a Fidesz által pénzügyileg kivéreztetett városok, köztük Budapest és Szegedis fontos forrásokhoz juthatnak. Épp az imént írtuk meg azt is, hogy a megyei önkormányzatok osztották szét az uniós forrásokat a városoknak, amiből Szeged keveset kapna.

A jelentés azonban számos egyéb témát is érint, az oktatástól a digitalizáción át a klímaváltozásig. Cseh Katalin elmondta, kiemelten fontosnak tartják a nemek közti egyenlőség kérdését is a jelentésben, a pandémia ugyanis világossá tette, milyen problémákat okozhat a családon belüli erőszak – így a tagállamoknak ratifikálniuk kell az Isztambuli Egyezményt, és európai szintű megoldást kell találnunk a nők fizetetlen és alulfizetett gondozási munkájának problémájára is.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a Cseh-jelentés elfogadása nagyon komoly segítség lehet a városoknak, önkormányzatoknak és vállalkozásoknak a koronavírus utáni talpraállásban.