Papíron van helyük az új iskolákban, de nem foglalkoznak a Wesley-diákokkal

„Van olyan iskola, ahol diszkrimináció érte a Wesley-iskolából érkező diákokat, kifejezetten arra hivatkozva, hogy onnan jöttek” – mondta Pál Anna Viktória, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) helyi passzivistája szombaton kora délután a Szegedernek, amikor a Wesley-diákok elhelyezéséről kérdeztük.

A szombaton a Klauzál téren tartott figyelemfelhívó tüntetést azért tartották, hogy felhívják a figyelmet az iskolabezárások következményeire. A Kutyapárt ezúttal is központi szerepet játszott a szervezésben, a demonstráció fókusza pedig továbbra is a diákok helyzetének megoldása, és az iskolák jövőjének biztosítása maradt.

Vasárus Gábor, a Kutyapárt egyik most megválasztott helyi képviselője szerint azért is fontos, hogy a Wesley ügye folyamatosan a közbeszédben maradjon, mert ez védelmet jelenthet a szülők számára az esetleges retorziók ellen. Bíznak abban, hogy mivel a bíróság kimondta, hogy jogszerűtlen volt az iskola bezárása, akár már a következő félévtől újraindulhat a Wesley, ha sikerül rendezni az intézmény anyagi helyzetét. A szülők részéről is nagy az igény arra, hogy visszavigyék a gyerekeket az iskolába.

A politikus szerint az első tüntetés meglepően nagy sikert aratott, ugyanakkor ő úgy tudja, több családot fenyegettek meg azzal, hogy ha a gyerekeiknek nem találnak gyorsan új iskolát, akár a családi pótlékot is megvonhatják tőlük.

Bár papíron sok gyereket elhelyeztek, a speciális nevelési igényű vagy autista tanulók nem kapják meg a szükséges gyógypedagógiai támogatást. Vasárus példaként említette, hogy egyes iskolákban a gyerekeket régi, rozoga padokba ültetik, mert a létszám túl nagy, és a megfelelő körülmények nem adottak. Ráadásul szerinte a Wesley-iskola tapasztalt pedagógusai sem pótolhatók pusztán adminisztratív módon.

Mivel a szegedi Wesley semmilyen támogatást nem kap, az összes tanár felmondott. Ennek ellenére azonban továbbra is tartják a fejlesztőórákat a gyerekeknek önkéntes alapon. Ha ők nem tennék ezt, akkor senki sem foglalkozna ezekkel a gyerekekkel, ez pedig szerinte önmagában is kiemelendő, és mind a tanárok, mind a szülők hozzáállása is példaértékű.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

További probléma az elhelyezéssel kapcsolatban, hogy sok diáknak csak másik településen, vagy éppen a város másik felében találtak új iskolát. „Ha valaki például Baktón lakik, és helyet kap a kecskési iskolában, az már önmagában komoly nehézséget okoz az utazás szempontjából. Sok ilyen gyerek speciális problémákkal küzd, és nem biztos, hogy egyedül fel lehet őket engedni egy buszra. Ráadásul sok iskola gyakorlatilag csak adminisztratív módon vette fel a gyereket, azaz papíron ott van, de valójában nem foglalkoznak velük” – mondta Vasárus.

A Kutyapárt képviselője szerint fontos megérteni, hogy ez nem feltétlenül az iskolák hibája, hiszen ha nem kaptak gyógypedagógust, akkor egyszerűen nincs meg a szükséges támogatás a megfelelő ellátáshoz.

„A Wesley ilyen szempontból pótolhatatlan volt Szegednek, hiszen siker volt országos szinten is, hogy az iskolából autista spektrumzavaros gyerekekből tucatnyi végzett egyetemet, vagy éppen tanul most is egyetemen”

– tette hozzá.

Az intézmény bezárása nemcsak a Wesley-iskolát, és az ott tanuló diákok szüleit érinti, hanem az összes szegedi iskolát is. A Kutyapárt képviselői szerint a gyerekek elhelyezésével ugyanis az amúgy is túlterhelt szegedi iskolák helyzete tovább nehezedett, ami most már minden szegedi szülőt, diákot és tanárt egyaránt sújt.

 A Kormányhivatal augusztus végén azonnali hatállyal szüntette meg az iskola működését a fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) köztartozásai miatt. A Wesley-iskolák, amelyek hosszú évek óta nyújtanak speciális oktatási lehetőséget az országban, anyagi problémák és állami támogatás hiánya miatt voltak kénytelenek bezárni kapuikat.

Az ügy különösen érzékenyen érinti a szülőket és a diákokat, még októberben is több tanuló elhelyezése nem megoldott, és a kormányzat reakciója is elmaradt az érintettek által várt szinttől. Az iskolabezárás elleni tiltakozások azóta is zajlanak, a helyi közösség továbbra is a megoldásért küzd.

A Wesley-iskolák bezárásával kapcsolatos első szegedi demonstrációra szeptember elején került sor, ezen több száz résztvevő jelent meg. Ezt is a Kutyapárt szervezte, és a helyi szülők, diákok, tanárok mellett számos civil is kifejezte szolidaritását. A résztvevők hangot adtak aggodalmaiknak, hogy az iskolabezárás hátrányos helyzetbe hozza a diákokat, különösen azokat, akiknek nehézségeik lehetnek az új iskolákba való beilleszkedéssel. A demonstráció békésen zajlott, de egyértelművé vált, hogy a helyzet megoldásáért hosszabb távú küzdelemre kell számítani.