Taláros professzorok vonulnak szombaton Szeged belvárosán át

Az európai egyetemi hagyományt követi a talárt öltő szegedi professzori kar: az egyetemi testület tagjai alkotta menet szeptember 7-én, szombaton 8 óra 40 perckor a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalától indul az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) elé, közölte a Szegederrel az intézmény.

Az egyetemi hajdú koppintása jelzi a látványos eseménysor kezdetét, írják. Az egyetemi, az európai, a magyar és a városi zászlókkal kísért professzori kar elsétál a tudós Dugonics András szobra, majd az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar újjászületett épülete mellett, és a Petőfi sugárúton haladva jut el az Ady térre. Csoportkép is készül majd a TIK előtt.

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár kiállítási terében 9 óra 30 perckor leleplezik a „Karikó Katalin útja a Nobel-díjig és tovább” című megújított kiállítást. Az SZTE Nobel-díjas kutatói előtt tisztelgő interaktív egyetemtörténeti tárlat Szent-Györgyi Albert munkásságát is bemutatja. Ezután az SZTE JATIK kongresszusi termében 10 órakor kezdődik az új felsőoktatási tanévet megnyitó ünnepség.

Emlékezetes, hogy a szegedi felsőoktatási képzés 75. évfordulója alkalmából, 1996-ban éledt újjá az európai hagyomány: az universitas rektori épületéből az ünnepély helyszínére vonult a tudományegyetem professzori kara, a nagytekintélyű taláros testület. A látványosság arra is alkalmat adott, hogy a város lakói együtt ünnepeljenek az egyetemi polgárokkal, fogalmaz az egyetem közleménye.

A szegedi universitas létrejötte, 2000 után a Szegedi Tudományegyetem szenátusa tanévnyitó ünnepi ülésére is rendre a Dugonics térről indul a professzori kar menete. Hagyomány az is, hogy a Szegedi Tudományegyetem rektora és rektorhelyettesei a bársonyvörös, míg a tizenkét kar dékánja és a professzorok az adott intézményi egység jellegzetes színével díszített talárt öltik magukra.

Az egyetemi díszruha tartozéka a rektor és a dékánok süvege, illetve az egyetemi méltóságok által viselt láncos jelvények. Az SZTE szenátusa ünnepi ülésének kezdetét is az egyetemi hajdú koppintása jelzi a díszes rektori pédummal.

Fotó: SZTE