Szegedi lett az ország cukormentes tortája, mórahalmi a legjobb sós sétálósütemény

A Reök és a Delimo közös alkotása, a Zöld Málna nyerte el idén a Magyarország Cukormentes Tortája címet. A Novák Ádám és Csonka László készítette torta összetevői között szerepel a damaszkuszi rózsavíz, a tengeri sópehely, a málna, a fehércsokoládé és a pisztácia is. A második hely is a szegedieké lett a Fűszeres Vilmos nevű kompozíciónak köszönhetően, sőt a Magyarország Tortája versenyen is behúzták a harmadik helyezést a Fekete Gyöngy tortával. „Ez a Reök és Delimo Cukrászdák 7 éves történetének legfantasztikusabb napja, köszönjük szépen mindenkinek, aki támogatott, bíztatott bennünket!” – kommentálta az eredményt a Delimo a közösségi oldalán.

Az ország tortáját a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza, Kovács Alfréd készítette, és a Mákvirág névre hallgat. Pataki Ádám, a Magyar Cukrász Ipartestület elnökségi tagja elmondta, a torta könnyű, mandulalisztes, mákos piskótából, lágy fehércsokoládé-krémből, ropogós feketeszezám-grillázsból áll, valamint megjelenik benne a máklikőr és a feketeribizli is. Nándori László, a cukormentes verseny zsűrijének elnöke elárulta, a Zöld Málnában a pisztácia a piskótában és mousse formájában is megjelenik, a torta édes ízét a málnazselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi különlegessé – számolt be az MTI az Országházban tartott díjátadóról.

Az idei Szent István-napi kenyeret is bemutatták csütörtökön. A verseny nyertese a Nagyapám kenyere burgonyával, amelyet a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. készített. A sós sétálósütemény kategóriában pedig a mórahalmi Varga Pékség 95 Kft. Pásztor reggelije érdemelte ki az első helyet.

Tavaly makói lett az ország cukormentes tortája, Lawal-Papp Zsófia cukrász készítette el a Kikelet elnevezésű fekete teás-levendulás alkotást. Novák Ádám és Csonka László ekkor a második helyre futott be szintén egy málnás tortával, amelyet Tökmag málna névre kereszteltek. Az ország tortája a Spicces füge respektus nevet kapta.