Látványterveken a szegedi belváros új parkja

Emlékművet állítanak Szeged egykori két tudós rabbijának, Lőw Lipótnak és Lőw Immánuelnek a nevüket viselő parkban, írtuk még a legutóbbi, júniusi közgyűlés után, melyen elfogadták a terveket. Akkor még nem nagyon voltak elérhető látványtervek a tervezett közterekről, ezt most Botka László pótolta hétfői Facebook-bejegyzésében.

A polgármester által közzétett látványterveken látható végeredményre még várni kell, a két Attila utcai parkot ugyanis három ütemben tervezik fejleszteni. Első körben egyelőre az emlékhelyeket alakítják ki az egyik oldalt. Ezzel a tervek szerint őszre készülnek el, a szeptember 4-i avatón a 80 évvel ezelőtt elhurcolt szegedi zsidókról tartanak megemlékezést a Szegedi Zsidó Hitközség sorozatának záróeseményeként.

Az emlékmű tervezésével Székó Gábort bízta meg az önkormányzat, a szobrászművésznek jelenleg kiállítása is látható a Wagner-udvarban. Az alkotás süttői mészkőből készül.

Első körben az emlékművet építik meg.

Fotó: Botka László / Facebook

A beuházás későbbi fázisaiban rendezik a zöldterületet, majd kialakítják a két parkot az épületközökben.

Fotó: Botka László / Facebook

Később az a terv, hogy eltávolítják és a változó klímának ellenálló fajtákra cserélik az utóbbi időben elszaporodott invazív növényeket. A képeken is látható, hogy kevesebb lesz a zöld – jelenleg egy dzsungelre hasonlít a helyszín – és több a burkolt felület, bár kétségkívül rendezettebb is lesz az épületköz. A hulladéktárolókat is rendezik, és korszerűsítik a közvilágítást, a köztéri elemek jórészt a belvárosi parkokból már ismert dizájnt viszik tovább.

A korábban egy lakossági fórumon már ismertetett terveket Vakula Réka tájépítész készítette, aki álmodott ide egy közösségi teret is, ahol lehetőség lesz kertészkedésre és vízvételre. A képen az is látszik, hogy térkőből csak a két park oldalán vezető út lesz, a park közepére valószínűleg stabilizált kavicsburkolatot raknak, amely átereszti a vizet. Ilyen található a Dugonics téren és a Stefánián, illetve a Móra-múzeum előtt is.