Nyáron nyit a szegedi Simon’s Burger

Kecskeméten és Szegeden nyitja meg következő éttermeit a népszerű pesti smash burgerező – erről az elmúlt hetekben többször hírt adtak közösségi oldalaikon. Egy múlt heti posztjukban látható Magyarország-térkép mutatja, hogy vidéken jelenleg Debrecenben, Győrben és Székesfehérváron érhető el a Simon’s Burger, illetve az M7-esen és Budapesten vannak még helyszíneik. Kecskemét és Szeged pedig „coming”.

Egy másik poszt szerint a szegedi étterem 2024 nyarán nyit meg, de hogy pontosan mikor, arról egyelőre nincsenek hírek, és a helyszín sem ismert még. Utóbbinál nem kizárt az Árkád vagy egy erős belvárosi lokáció a magas gyalogosforgalom miatt, amire jó eséllyel odafigyel a cég. A győri étterem a belvárosban található egy szép sétálóutcán, míg Debrecenben és Székesfehérváron pedig – illetve ha a szóbeszéd igaz, így lesz ez Kecskeméten is – egy plázában lesznek.

A Simon’s Burger csapata arról is beszámolt, hogy a legtöbben Szegedről keresték meg őket, hogy nyissanak éttermet a városban is. Jelenleg egyébként Szegedre nem keresnek munkaerőt, Kecskemétre viszont igen.

Szeptemberben arról írtunk a Szegederen, hogy a cég franchise-partnereket keres vidéki éttermek nyitására, ennek jogdíja 10 millió forint volt, az étterem kialakításához pedig újabb 10–20 millióval kell előrukkolni, ez utóbbi „gyakorlatilag minden felmerülő költséget magában foglal, az üzlethelyiség kauciójától kezdve a kialakítási munkálatok díjain át a konyhai gépek vásárlásának összegéig”. A cég a nettó havi forgalom után nettó 5% royality-díjat, illetve nettó 2% „márkfafejlesztési hozzájárulás”-t is szed majd.

A Simon’s Burger hamburgerezőláncot Tóth Simon alapította azzal a céllal, hogy az Amerikában népszerű smash burgereket Magyarországra hozza. A lánc filozófiája a minőség és egyszerűség jegyében fogant: a húspogácsák sosem fagyasztottak, a puha zsemlék Dániából érkeznek, a savanyúságok amerikai stílusúak, szószuk 17 összetevőből áll. Az étlap egyszerű, mindössze háromféle burger szerepel rajta, de ezek testre szabhatóak, felár nélkül választható extra feltétekkel. A Simon’s Burger gyorsan népszerűvé vált, sokaknak bevált a cég elképzelése, mely szerint kerülik a túlméretezett, túlgondolt kézműves burgereket, és egy egyszerűbb hamburgerélményt nyújtanak​.

De mi az a smash burger? A lényege az elkészítési módszerében rejlik, ahol a húspogácsát erőteljesen lenyomják a grillre vagy serpenyőre, hogy lapos és széles legyen. Ez a technika nemcsak gyorsabb sütést eredményez, de a húspogácsa szélei ropogósra is sülnek, így egyedi textúrát és ízvilágot kölcsönözve a burgernek. Az elnevezés is innen ered, hogy a húspogácsát smash-elik, azaz erőteljesen lenyomják a forró felületre, ami azonnali karamellizációt is eredményez. Ez a Maillard-reakció nevű kémiai folyamat felelős a hús ízének és színének jelentős részéért.

A burger története nem egészen egyértelmű, egyes források szerint a technika az Egyesült Államokban, konkrétabban a közép-nyugati régióban kezdett elterjedni a XX. század közepén.

Szegeden több helyen is lehet már smash burgert kapni, egy ilyen a Szent István téri Boor-Burger, vagy a Nagy Jenő utcában a Macko, amit már a Szegederrel együttműködő Sunseaty gasztroblog is tesztelt.