Kipróbáltuk a szegedi smashed burgerezőt, amit nyitása óta minden nap kifosztanak a vendégek

Szivacski Nimród és Hegedűs Bence egy közös nyaralás alkalmával úgy döntött, belevágnak Bence álmának megvalósításába, és burgerezőt nyitnak. Ehhez a legjobb pillanatot választották, hiszen újra tombol a burgerláz, a 2010-es évek közepének street food forradalma óta nem láttunk ekkora érdeklődést a hamburgerek iránt. 

Akkoriban a mikrózott zsemlébe pakolt mirelit "húst" váltották fel a kézműves bucik és a vastag, gyakran médiumra sütött marhahúspogácsák, most pedig egy egészen más trend hódít a fiatalok körében: a smashed burger. A smashed burger akkor robbant be a hazai köztudatba, amikor a Konyhafőnök egykori versenyzője, Tóth Simon úgy döntött, hogy megnyitja a Magyarországon kevésbé ismert, de külföldön nagy népszerűségnek örvendő Five Guys gyorsétteremlánc inspirálta saját éttermét.

A Simon's Burger óriási sikert hozott, pedig a képlet roppant egyszerű volt: rövid étlap, gyors kiszolgálás (hiszen a húst nem kell annyi ideig sütni), újratölthető italok, menő shake-ek, minőségi krumpli és smashed burgerek.

A siker receptjén felbuzdulva gombamódra nyílnak Budapesten a smashed burgerezők, a Bamba Marha Deák téri egysége pedig márciusra smash burger hónapot hirdetett. A smashed burger trendi, könnyen kézbe fogható, és ami még fontosabb, olcsó. A Z generáció tagjaiért folyó küzdelmet ugyanis a libamájas-szarvasgombás angus burgert kínáló méregdrága éttermek már régen elveszítették.

Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder

A rövid történelemóra után nem meglepő, hogy a szegedi Nagy Jenő utcába kanyarodva az épület előtt tömött sorokban várakozó fiatalokat látunk. A sor szerencsére gyorsan halad, és pár perc múlva már azon kapjuk magunkat, hogy mi következünk. Kétféle burger közül választhatunk: a smashed sajtburger mellé egy ropogós csirke burger is felkerült az étlapra.

Köretként házi jellegű krumplit kínálnak normál és nagy méretben. Itt véget is érne a történet, ha nem lennének a különböző ízesítésű shake-ek és az újratölthető üdítők. Mindkét burger 2 190 forintba kerül, a normál burgonya 590 forint, menüben pedig még jobban kijön a matek. A lunch menü ára 2 590 forint, ezért korlátlan üdítőfogyasztást, egy közepes krumpit és egy tetszőleges burgert kapunk, de csak ebédidőben.

A Macko érkezését nem kis érdeklődés övezte, a nyitást kisebb sor várta múlt csütörtökön, azóta pedig a húsvéthétfői szünnapot leszámítva nem volt olyan nap, amikor kitartott volna a készlet. Minden este azt közölték közösségi oldalaikon, hogy elfogyott a burger, pedig napi több száz darabról beszélünk.

Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder

Lássuk, mit is sütött nekünk a Macko! A budapesti burgerszcéna meghatározó egységeit (Simon's Burger, Bamba Marha, The Burger Project stb.) végigkóstolva az ízek terén volt összehasonlítási alapom. Kezdem a dupla smashed marhahússal, aminek a felülete kevésbé ropogós, kisebb húsdarabok le is váltak harapás közben, viszont kétségtelenül ez volt az egyik legszaftosabb smashed burger, amit eddig ettem. Külön fejezetet érdemelne a Macko's Original névre keresztelt szósz, ami a Big Mac szószra emlékeztet, de azért csavartak rajta egyet, így annál jóval komplexebb ízvilággal rendelkezik.

A legtöbb burgerező gyakran esik abba a hibába, hogy a szósz ledominál minden mást, de itt szerencsére tökéletes kísérője volt a többi összetevőnek. Sajnos a mangós–barbecue-s változatot nem tudtuk megkóstolni, mivel tévedésből mindkét burgert ugyanolyan szósszal adták. A bucival nem voltam teljesen elégedett, az ugyanis kissé retró, ráadásul a kalácsos tészta egy idő után elkezdett foszlani. Annál jobban ízlett viszont a krumpli, ami kívül ropogós, a belseje pedig pürészerűen krémes. Még ha a Five Guys mogyoróolajban sült verzióját nem is tudta überelni, hatalmas piros pont jár érte a Mackónak.

A shake-ek terén nálam a Simon's Burger a referenciapont, és azt kell, hogy mondjam, Simonék végre méltó kihívóra találtak. Az általunk kóstolt mogyoróvajas és karamellás shake-ek pont annyira voltak édesek, amennyire a műfaj megköveteli. Mindkettőt kellően krémesnek ítéltük, és szerencsére figyeltek arra is, hogy szemben a túl sűrű mekis shake-ekkel, még szívószállal is normálisan ihatók legyenek.

Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder

Mint megtudtuk, a nyitás előtti időszakban szorgalmasan végigkóstolták a konkurenciát, és amit lehetett, azt igyekeztek továbbfejleszteni, így az epres shake például a megszokottól eltérően nem aromával vagy sziruppal, hanem 100%-os eperpürével készül. Csak azt sajnáltam, hogy a shake-ek hamarabb elkészültek, és nem az étellel együtt adták ki őket. Az italokat így külön fogyasztottuk, ugyanis a burgerekre negyedórát kellett várni, ami alatt a shake-ek élvezhetetlenné (langyossá és vizessé) váltak volna.

Az egykori koreai étterem helyén berendezett Macko földszintjén nincs sok ülőhely, de az emeleten kialakított vendégtérben kényelmesen helyet foglalhatunk. A legtöbben elvitelre kérik a burgereket. Mi is így tettünk, mivel egyrészt babakocsival be sem fértünk volna, másrészt elég erősen érződött a frissen készülő hús illata. Az enteriőr nekem tetszett, a világoskék falakat mókás képekkel dobták fel, amelyek a burger és a mackó kettősének tematikájára épülnek. (Így például Murillo A kis Jézus kenyeret oszt a zarándokoknak című olajfestménye is új, "mackósított" formát kapott.)

Bátran ki merem jelenteni, hogy a Macko simán beférne a budapesti top 5-be. Öröm volt látni, hogy a már működő recept átvételén túl sok olyan eredeti ötletük volt (mint például a mangós BBQ-szósz, vagy a fehércsoki–espresso shake), amivel máshol eddig nem találkoztam.