Kisebb sor várta Szeged első smash burgerezőjének nyitását

Kedden a napfényes időben 35–40 fős sor várta a Nagy Jenő utcán, hogy kereken 12 órakor kinyisson a Macko, ami mint Szeged első smash burgerezője hirdeti magát. A Macko egyértelműen a Budapestet is elsöprő smashed őrületre ült fel, de ahelyett, hogy a Simon’s Burgertől vásároltak volna franchise jogokat, saját márka építésébe kezdtek.

Szerdán volt egy sajtónyilvános kóstolónap, ahol a tulajdonosok azt mondták a Szegedernek, hogy a csütörtöki nyitásra arra számítanak, hogy az utcán áll majd a sor. Erre mi is láttunk némi esélyt, hiszen már a megnyitás előtt is ezerötszáz követője volt a helynek csak az Instagramon. Ez egyébként őket is meglepte, de a budapesti Simon’s Burgert és Smashy-t övező hype-ot elnézve nincs nagy meglepetés. A fővárosban előfordult, hogy egy új smash burgerező nyitása előtt lesátraztak az emberek, bár igaz, ott az első burgereket ingyen adták ki, tehát volt is miért.

A Mackót nem várta ekkora fogadtatás, de így is ritka, hogy sor álljon egy új üzlet nyitásakor Szegeden. Hirtelen nem is jut eszembe az Árkád 2011-es nyitása óta hasonló, még a makói Mekit sem várta szinte senki az első napon.

De mi az a smash burger? A lényege az elkészítési módszerében rejlik, ahol a húspogácsát erőteljesen lenyomják a grillre vagy serpenyőre, hogy lapos és széles legyen. Ez a technika nemcsak gyorsabb sütést eredményez, de a húspogácsa szélei ropogósra is sülnek, így egyedi textúrát és ízvilágot kölcsönözve a burgernek.

Története nem egészen egyértelmű, egyes források szerint a technika az Egyesült Államokban, konkrétabban a közép-nyugati régióban kezdett elterjedni a XX. század közepén. Az elnevezés onnan ered, hogy a húspogácsát smash-elik, azaz erőteljesen lenyomják a forró felületre, ami azonnali karamellizációt eredményez. Ez a Maillard-reakció nevű kémiai folyamat felelős a hús ízének és színének jelentős részéért.

A nyitás előtti utolsó percek

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder