Két magyar, köztük egy szegedi kutató is nyert az Európai Kutatási Tanács közel egymilliárd forintos pályázatán

Az Európai Unió (EU) legjelentősebb, felfedező kutatásokat támogató szervezete, az Európai Kutatási Tanács csütörtökön tette közzé Advanced Grant pályázata nyerteseinek névsorát. A benyújtott 1829 pályázat közül 255 nyert el (ez mindössze a pályázatok 13,9 százaléka) összesen 652 millió euró – 254,11 milliárd forint – támogatást.

A nyertesek között Stipsicz András (Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet) Fizikai és műszaki tudományok kategóriában, Pál Csaba (Szegedi Biológiai Kutatóközpont) pedig Élettudományok kategóriában folytathat kutatócsoportjával ötéves kutatási programot az uniós szervezet támogatásával, írták a közleményben.

Pál Csaba a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója, aki két alkalommal is elnyerte a Lendület-ösztöndíjat, és immár harmadik alkalommal nyeri el az ERC támogatását: 2008-ban ERC Starting Grant és 2015-ban ERC Consolidator Grant pályázatokat.

Az öt évre szóló, 2,5 millió eurós – 974,35 millió forint – támogatással kutatócsoportjával az antibiotikum-rezisztencia kialakulásának háttérmechanizmusaira fókuszál. Kutatásaikkal azt vizsgálják, hogy a kórokozók ellenállóképessége kialakul-e laboratóriumi körülmények között, és ha igen, milyen mechanizmusok révén.

Molekuláris adatbázisok felhasználásával tervezik igazolni, hogy az ellenállóképességet biztosító, laboratóriumban megfigyelt mutációk már ott vannak a természetben és a kórházakból származó baktériumokban is. Emellett talán a humánbélflóra hasznos baktériumai is tartalmazzák őket. A kutatók eredményeik alapján javaslatokat tesznek arra, hogyan lehetne jobb antibiotikumokat fejleszteni.