Szeged az ország egyik legbiztonságosabb városa, mondta meghallgatásán a város rendőrkapitánya

Szeged az ország egyik legbiztonságosabb városa – ez is elhangzott Szenti Szabolcstól a közgyűlés jogi bizottságának ülésén. A Szegedi Rendőrkapitányság vezetője szerint ezt az is jelzi, hogy az előző évekhez hasonlóan most is csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma.

Míg 2022-ben 553 bűncselekmény történt közterületen, tavaly már 35-tel kevesebb. A csökkenésben szerepet játszott a fokozott közterületi rendőri jelenlét, valamint a térfigyelő kamerarendszer folyamatos bővítése, véli. Arról is beszámolt az ülésen, hogy utóbbinak köszönhetően kapcsoltak le illegális szemetelőket.

A legnagyobb kihívást nem a közterületen elkövetett bűncselekmények, hanem a kiberbűnözés, az online térben elkövetett csalások jelentik a rendőrség számára. Mint mondta, nemcsak az országban, Szegeden is megnőtt az online térben elkövetett csalások száma, 175-ről 257-re. Szenti Szabolcs ugyanakkor megemlítette, a Szegedi Rendőrkapitányságon a területre specializálódott idősügyi megbízott is dolgozik, tekintettel arra, hogy az idősebb korosztály a legsebezhetőbb, legkiszolgáltatottabb.

A közgyűlésen Hallai Zsolt Péter tűzoltó alezredes is beszélt, aki elmondta, tavaly összesen 964 esetben vonultak káreseményekhez. A beavatkozások száma 2022-höz képest 7 százalékkal nőtt, de ez nem éri el az átlagot sem. A beavatkozások közül 347 volt a tűzesetek száma. Ezek döntő többségét az otthon és a szabad téren keletkezett tüzek jelentik, de azért volt 120 szabadban keletkezett tűz is,  tájékoztatta a bizottságot az alezredes.