Orbán Balázs arról beszélt Szegeden, hogy Magyarország az egyik legnyitottabb ország a világon

„Magyarország az egyik legnyitottabb ország a világon” – mondta Orbán Balázs a Huszárvágás A konnektivitás magyar stratégiája című könyvének csütörtöki bemutatóján, a Mathias Corvinus Collegium szegedi központjában. A miniszterelnök politikai igazgatója állítását azzal indokolta, hogy az ország a nyugat integrált része, de mégis tud a kelettel kommunikálni, és a kelet-nyugat irányú kereskedelem is rajta megy keresztül.

Elmondta, a könyvében központi szerepet betöltő konnektivitás stratégiájának lényege az, hogy egy ország minél több kapcsolattal rendelkezzen. Szerinte minél magasabb ezen kapcsolatok minősége, annál több az ország relatív előnye. Leszögezte: a konnektivitásra építő stratégia nem egyenlő az önfeladással. „Magyarország képes megvédeni magát és képes a nemzetközi politikában a kölcsönös előnyök kialkudására is” – tette hozzá.

Orbán Balázs szerint ha a stratégia tizenkét pontját prioritáskét kezelik, akkor Magyarország „előre ugrik a nemzetközi rangsorban”. Példaként említette az infrastruktúra kiépítését, a vezető iparágak kijelölését és az oktatás színvonalának növelését.

Könyvében írt még a rezilienciáról, azaz ellenállóképességről. Elmondta, ezt szuverenitásként is lehet értelmezni, de a gazdasági nyitás is egyfajta ellenállóképességet ad. Véleménye szerint az a működőképes reziliencia-felfogás, amikor „több lábon állásra építenek”. Hangsúlyozta, Magyarország számára a nyitás és a diverzifikálás is jelentheti az ellenállóképességet.