Több mint 2 milliárd forintot fizetett már a BYD a városnak

A szeged.hu-nak Nagy Sándor részletezte a beruházás eddigi állását. A városfejlesztési alpolgármester elmondta, a kínai BYD az előzetes foglalót már kifizette a városnak a földekért, mely a terület 10 százalékának értéke. A földek értéke 19 euró négyzetméterenként, vagyis a teljes 308 hektár tíz százalékára átszámolva 5 millió 852 ezer eurót, mai árfolyamon több mint 2 milliárd 275 millió forintot fizettek előlegnek a város részére.

A leendő gyár helyszínén jelenleg a régészeti feltárás zajlik, ahogy azt korábban megírtuk. A kutatóárkokban az eddigi jelzések szerint az őskortól a középkorig településmaradványokat, településnyomokat találtak, ezek nem olyan jelentős leletek, hogy lassítsák a beruházást. „Megérkezett közben a foglaló az önkormányzat számlájára, ezért adtuk ki a területre lépési engedélyt a cégnek, akik közben megszerezték az építési engedély első részét” – mondta a városi lapnak Nagy.

A lőszermentesítés is befejeződött az önkormányzat részéről, az ezt követő földmunkákat már a BYD végzi majd. Ezt is régészeti felügyelet mellett kell végezni. A kínai beruházó a föld legfelső humuszrétegét távolíthatja el, de azt egyelőre a Szeged Ipari Parkban kell deponálni, így várható, hogy a kis földkupacokból egyre nagyobbak lesznek. Külön tervet kell készíteniük, hogy később mit kezdenek a kitermelt földdel.

A földmunka után jön az alapozás, vagyis a cölöpözést kezdhetik előkészíteni, amire szintén megkapták már az engedélyt. Egy későbbiekben kiadott másik engedély alapján fogják majd az épületeket felhúzni. Erre akkor kerülhet sor, amikor ténylegesen meg is vásárolta a beruházó az első ütem földterületét, nem csak a 10%-os foglalót.

Elkezdik a csapadékvíz-elvezetéssel kapcsolatos a földmunkákat is. Nagy Sándor elmondta, ekkora burkolt terület esetén nem lehet akkora csatornát építeni, ami egy eső esetén egyből el tudja vezetni a vizet, úgyhogy a területen belül puffertárolókat építenek, mint megírtuk korábban, a 40 hektáros első ütem területének északi és déli szélén három víztároló is épülne, amelyek összesen 37 millió liter csapadékot tudnak majd eltárolni.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Az alpolgármester beszélt arról is a szeged.hu-nak, hogy a földek kisajátítása az első ütemben már a végéhez közeledik, az érintetteknek körülbelül a fele nem kifogásolta az eljárást. Ennek során mindenképp az önkormányzat tulajdonába kerül a terület, így azt át tudja adni Szeged a beruházónak. A többi földtulajdonos ettől függetlenül pert indíthat, amely végén ha nekik adnak igazat, magasabb árat kell fizetniük a kormányhivatal által meghatározott összegnél a kisajátítóknak.

A területen keresztező közműveket elbontották, az újakat elkezdték kiépíteni. Az önkormányzat a behajtáshoz kiépít zúzott köves utakat, ahol a teherforgalom zajlik majd, az ideiglenes áramellátást, és az ideiglenes vízellátást is biztosítania kell, ezeket a feladatokat folyamatosan csinálják, Szeged nincs késésben a beruházás előkészítésével” – mondta az alpolgármester a városi lapnak.