Újra minősített könyvtár lett a Somogyi

A Somogyi-könyvtár 2023-ban újra, immár második alkalommal pályázta meg és nyerte el a Minősített Könyvtári Címet, amelyet 2024. január 22-én, a magyar kultúra napján vett át Pannonhalmán Sikaláné Sánta Ildikó igazgató és Dr. Binszki József, Szeged város várospolitikai alpolgármestere, írja közleményében az intézmény.

Mint foglamaztak, a Minősített Könyvtári Cím azt a magas színvonalú szakmai munkát ismeri el és jutalmazza, melyet a könyvtár 140 esztendős múltjára alapozva immár több mint két évtizede a minőségirányítás elvei mentén végez. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is 3 kategóriában indulhatnak a könyvtárak az pályázaton.

A jelentkezés feltétele, hogy a könyvtár eleget tegyen a kötelező statisztikai adatszolgáltatásnak, szervezeti és működési szabályzatában (SZMSZ) nyomon követhető legyen, hogy az intézmény eleget tesz a törvényben foglaltaknak, miszerint szolgáltatásait a minőségirányítás szempontjai szerint szervezi, rendelkezik minőségpolitikai nyilatkozattal, amit az SZMSZ-szel együtt hozzáférhetővé tesz a honlapján. 

A pályázati kiírás új eleme, hogy kötelezővé vált az előző években még csak előnyként szerepeltetett két befejezett szervezeti önértékelés az intézmények számára.

2023-ban összesen 10 intézmény nyerte el a Minősített Könyvtár Címet, amelyről a kultúráért és innovációért felelős miniszter, Csák János döntött.

A Somogyi-könyvtár legutóbb 2017 januárjában vehette át a Minősített Könyvtár Címet, a címre egészen 2021-ig volt jogosult az intézmény. 2019-ben elnyerte a magyar könyvtári rendszer legmagasabb szakmai elismerését, a Könyvtári Minőségi Díjat.

„A környezet változásaihoz egy intézmény csak akkor tud alkalmazkodni, ha a minőségirányítás eszközrendszerét használva működik és fejleszti szolgáltatásait. Ennek a munkának az újabb eredménye a Minősített Könyvtári Cím újonnani megpályázása és elnyerése” – fogalmaznak.