Kád is van a szegedi klinika továbbfejlesztett Richter szülőszobájában

Továbbfejlesztették a családbarát szülőszobát az SZTE szülészeti és nőgyógyászati klinikáján, közölte Rádi Katalin, a Korábban Érkeztem Alapítvány létrehozója, mely a támogatást adta a beruházáshoz, írja az MTI.

A sajtótájékoztatón a szakember elmondta, tavaly a Szent Gellért Fesztiválon rendeztek jótékonysági koncertet, amelynek célja a két éve kialakított és átadott, háborítatlan szülésvezetést lehetővé tevő szülőszoba továbbfejlesztése volt. A kiemelt támogatók – a Richter Gedeon Nyrt. és a Szeged-Csanádi Egyházmegye – mellett számtalan felajánlónak köszönhetően a Richter szülőszoba professzionálisabbá vált, véli Rádi.

A szobában egy a magzati szívhang és a méhtevékenység együttes vizsgálatára alkalmas mobil CTG berendezés is helyett kapott. Ez abban különbözik a hagyományos eszközöktől, hogy a kismama hasára helyezhető – vízálló – érzékelők vezeték nélkül továbbítják az adatokat, így a szülő nő szabadabban mozoghat, akár a kádban vagy a zuhany alatt is vizsgálható.

Bálint Balázs főorvos szerint a szülés természetes folyamat, csak akkor kell orvosként beavatkozni, ha az szükséges. A szülőszobában elhelyezett kád – a meleg víz fájdalomcsillapító hatását kihasználva – elkerülhetővé teszi a gyógyszeres fájdalomcsillapítók használatát. A vízben történő vajúdás általában rövidebb, kevesebb beavatkozásra van szükség, jobb állapotú babák születnek, és később az anyák szülésélménye is jobb.

Várbíró Szabolcs, a klinika igazgatója elmondta, a szüléssel kapcsolatos igények széles spektrumon mozognak. Vannak, akik a háborítatlan szülést pártolják, a természetes folyamatok hívei, ugyanakkor a 24–25 hetes koraszülöttek mentése intervenciós orvosi beavatkozás. A klinika célja, hogy az igények teljes skáláját ki tudja elégíteni, és megfelelően el tudja látni a kismamákat.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke úgy véli, mind az édesanya, mind a gyermek egészsége szempontjából rendkívül fontos a környezet, ahol a szülés folyik. A gyógyszeripari cég tevékenységének legfontosabb területe a nőgyógyászat, melyben az európai országokban a piacvezetők között van.