Megnépszavaztatná a szegedi BYD-gyárat a Jobbik–Konzervatívok

Helyi népszavazásoktól tenné függővé a magyar nagyvárosokban vagy azok környékén tervezett nagyberuházásokat a Jobbik–Konzervatívok, jelentette ki Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője Szegeden. A párt alelnöki posztját is betöltő politikus a szegedi városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a hírekből kiderült, hogy a harmadik világ állampolgárai keresnek ingatlanokat Szegeden és környékén.

Amennyiben a tervezett gyárak megépülnek, nem feltétlenül lesz annyi munkavállaló, amennyi álláshelyet meghirdetnek majd ezekben az üzemekben. Z. Kárpát Dániel szerint vannak gyenge és enervált próbálkozások, melyek azt igyekeznek elhitetni, hogy majd Békésből, s máshonnan fognak nagy tömegben Szegedre buszoztatni munkavállalókat. A politikus azonban valószínűbbnek tartja, hogy a környező megyék és országok magyar munkavállalói helyett

inkább a harmadik világ polgárai fognak itt tömegesen megjelenni.

A Jobbik nemet mond a szervezett vendégmunkás-importra. A párt magyar kvótajavaslata rögzíti, vissza nem térítendő támogatást a magyar adófizetők pénzéből kizárólag olyan multi cég kaphat, amely vállalja, legalább 95 százalékban az Európai Gazdasági Térségen belüli, tipikusan magyar munkavállalókat alkalmaz – közölte a politikus.

Z. Kárpát Dániel kifejtette, a fejlesztéseket csak akkor tartják megvalósíthatónak, ha minden környezet- és munkavédelmi előírást betartanak, a helyi népszavazásokat pedig azért szükségesek, hogy az adott közösség tagjainak legyen beleszólása a nagyberuházások megvalósításába. A politikus ugyanakkor kiemelte, a kezdeményezés nem a városvezetés vagy a helyi közösségek vezetése ellen irányul.

A Mandiner egyébként megkérdezte az ellenzéki pártok álláspontját a szegedi gyárral kapcsolatban. Az LMP szerint a BYD nem akkumulátorgyárat, hanem autógyárat tervez építeni Szeged mellett, és az utóbbi környezeti terhelése jóval kisebb, így kevésbé tartják problémásnak, ugyanakkor a zöldpárt is a népszavazás mellett foglalt állást. A helyi MKKP szerint ha gyár épül, akkor azzal együtt gyárkémények is épülnek és így bővülhet a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetsége.