68 éves fákat vágna ki az egyházmegye a Momentum szerint, a regenerálódás 30 év is lehet

Ennek az véderdőnek a jelentős részét 68 éves fák alkotják. 68 éves fákat nem lehet pótolni csemetékkel vagy zöldtetővel” – írta közösségi oldalán Halász Noémi, a Momentum szegedi helyi szervezetének alelnöke. Ezzel a Szeged-Csanádi Egyházmegye iskolaprojektjére utalt, ami miatt a stadion melletti hathektáros erdőt vágnák ki, dacára annak, hogy a városvezetés ezt megakadályozta volna.

Az alelnök azt is megjegyezte, ez az erdő évente felfoghatatlan mennyiségű portól óvja meg a szegedieket. A por a városba bekerülve nem csak kellemetlenséget okozna, hanem egészségkárosító is lenne. Sok más tényező mellett a fák kora is befolyásolja a pormegkötési képességüket, 20–30 év kell minimum, hogy egy erdő elérje a maximális kapacitását, írja Halász Noémi.

A momentumos politikus szerint nem egyértelmű, mit jelent a legújabb kormányrendeletben az, hogy csak „szükséges mértékben” vágnák ki a fákat a projekt során, és mindezt úgy, hogy 150 méterre az erdőtől lenne alkalmas, már szinte előkészített terület az iskola megépítéséhez.