Egy szegedi professzor szerint 10 százalék fölött lenne az infláció, ha a KSH nem vált módszertant

Több közgazdász is kételkedik abban, hogy októberben 10 százalék alá csökkent volna az infláció, pontosabban a mutató 9,9 százalékra való csökkenését kizárólag a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) módszertanának tudják be, írja a Népszava. A portál szerint, ha a KSH a korábbi években használt módszertan alapján számította volna ki az energiaárak változását, akkor az infláció októberben valahol 11–12 százalék között lenne.

Ezt először Mellár Tamás, a KSH korábbi elnöke és a Párbeszéd országgyűlési képviselője vezette le egy cikkben, de Katona Tamás statisztikus – aki szintén volt a KSH elnöke – is hasonló eredményre jutott.

Katona, aki a Szegedi Tudományegyetem statisztikai tanszékének professzora is, elmagyarázta a problémát a lapnak, majd arra a megállapításra jutott, hogy „az elmúlt egy évben a lakosság igyekezett az energiafogyasztását a rezsicsökkentett részbe szorítani, emiatt jelentősen esett az enargiafelhasználás is. Egyre többen kerültek át a rezsicsökkentett kategóriába, amit a KSH árcsökkentésként számolt el, holott az árak nem, csak a fogyasztás mérséklődött”.

Számításai szerint 11 százalékon ragadt volna az infláció októberben, ha a KSH az energiaárakat változatlan súllyal és módon vette volna figyelembe a fogyasztásban. Hasonlókat mondott a lapnak Róna Péter közgazdász is, az infláció októberben szerinte is 11 százalék felett lett volna a régi módszertannal számolva.