Botka szerint igazságosan és átláthatóan jártak el, amikor hússzor drágábban vették meg Csányi Sándor földjeit a gazdákénál

Botka László polgármester Facebook-oldalán jelezte csütörtök este, hogy szerinte a sajtó egy részében valótlan, Szegedet igazságtalanul rossz hírbe hozó cikkek jelentek meg”. Ezzel arra a hírre utalt, mely szerint hússzor drágábban vette meg a város Csányi Sándor földjeit, mint a gazdákét a korábban már megszellőztetett BYD-beruházás miatt.

Az említett hírt közlő Átlátszó azt is írta, az önkormányzat először nem akart kiadni minden iratot, amit közadatigényeltek. „Több mint kettő évtizedes polgármesterségem alatt sok száz sikeres beruházással fejlesztettük Szegedet. Tudom, hogy ilyen esetben sok a félreértés, a téves értelmezés és a szándékos ferdítés az erre fogékony sajtóban. Szeged mindig tisztességesen, igazságosan és átláthatóan jár el” – írja erre bejegyzésében a polgármester.

A történet lényege, hogy a város a földfelvásárlással Szegeden hivatalosan még nem megnevezett befektető(k)nek egy összesen 300 hektáros ipari parkot alakítanak ki, melynek 200 hektárján mezőgazdasági területek, míg a maradék 100 hektáron az úgynevezett Pick-telek található, melyre a Pick Szeged Zrt. akarta felépíteni új gyárát még korábban, de később furcsamód lemondtak róla. A földet viszont már megvették korábban Csányi Sándorék, majd innen vásárolta ki azt az önkormányzat idén.

Ahogy korábban is írtuk, Botka Lászlóék azzal érvelnek, hogy egyrészt a Pick területe iparterületi besorolású és részben közművesített volt a megvétel idején, míg a gazdák földje mezőgazdasági terület, előbbi így jóval drágább volt. Az árkülönbözet azért van szerintük, mert a mezőgazdasági területek nem válnak ipari beruházásra alkalmassá a tulajdonosváltással, így értékük nem tartalmazza sem a művelésből való kivonás, sem a terület ipari célú hasznosításához szükséges, több milliárd forintba kerülő munkák költségeit.

Másrészt az önkormányzat mossa kezeit, mivel a mezőgazdasági területek árait a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal határozza meg a kisajátításhoz, ebbe Szegednek semmilyen beleszólása nincs. Továbbá a Pick-terület értékét „az egyik legnagyobb, nemzetközi tapasztalattal is rendelkező magyarországi ingatlanos cég állapította meg”.

Az Átlátszó cikkében felmerült, hogy 2018-ban az állam 30 millió forint hektáronkénti összegért adta el ezeket a területeket Csányiéknak, így érthetetlen, hogy a szegedi önkormányzat, pontosabban a vármegyei kormányhivatal miért 4 millió forintot határozott meg a kisajátításokkal. Azt a gazdák is sérelmezték korábban, hogy az M43-as autópálya építésénél, sok éve is nagyobb árat kaptak földjeikért az érintettek, mint most ők.