Botka László örökbe fogadta a Ferenc József 1879-es látogatásának emléket állító kötetet

A Nagyárvizet követő újjáépítést lezáró Királynapokra, Ferenc József 1883. októberi szegedi látogatására és egyben a Somogyi-könyvtár megnyitásának 140. évfordulójára emlékeztek csütörtökön. Ferenc József ugyanis ekkor látogatott Szegedre, hogy a város új középületeit ünnepélyesen felavassa és átadja Szeged polgárainak.

Az évfordulóra emlékezve ünnepélyes felolvasóülést tartottak a Somogyi-könyvtárban az ekkor átadott épületekben még ma is működő intézmények – a városháza, a színház, a Csillag börtön, a törvényszék, a Postapalota, valamint a Szent Rozália-kápolna és a Kakasos templom – vezetőinek részvételével. A felolvasóülésen Botka László polgármester jelképesen örökbe fogadta a Szeged hálája című, Ferenc József az 1879-es árvizet követő, március 17-i látogatásának, illetve a Királynapoknak emléket állító dokumentumot.

„Ferenc József uralkodó 1883. október 16-án adta át Szeged új könyvtárát, amelyhez a könyveket Somogyi Károly kanonok ajánlotta fel. A Somogyi-könyvtár és kiterjedt fiókhálózata immár 140 éve járul hozzá az európai Szeged kulturális és szellemi fejlődéséhez. Köszönjük a könyvtár egykori és mai dolgozóinak, hogy a nagyárvíz után újjászületett Szegedet méltán nevezhetjük a mai napig a tudás városának” – írja a polgármester közösségi oldalán, majd megtisztelőnek nevezte, hogy a Szeged hálája című kötetet örökbe fogadhatta.