A Nagyárvizet követő újjáépítést lezáró Királynapokra emlékeznek csütörtökön Szegeden

A Nagyárvizet követő újjáépítést lezáró Királynapokra, Ferenc József 1883. októberi szegedi látogatására és egyben a Somogyi-könyvtár megnyitásának 140. évfordulójára emlékeznek csütörtökön, írja az MTI. Andóczi Balogh Éva felidézte, Ferenc József ekkor látogatott Szegedre, hogy a város új középületeit ünnepélyesen felavassa és átadja Szeged polgárainak.

Az évfordulóra emlékezve ünnepélyes felolvasó ülést tartanak a Somogyi-könyvtárban az ekkor átadott épületekben még ma is működő intézmények – a városháza, a színház, a Csillag börtön, a törvényszék, a Postapalota, valamint a Szent Rozália-kápolna és a Kakasos templom – vezetőinek részvételével.

A meghívott, szintén ünneplő intézmények vezetőinek készült egy-egy emléklap, egy egyedi összeállítású és kivitelezésű ünnepi lapszám, amely 35 oldalban mutatja be az 1883. októberi eseményeket. A kiadványhoz felhasznált két legfontosabb dokumentum A feltámadt Szeged és Szeged hálája emléklap, amelyet a királylátogatásra adtak ki, és amelyet a Somogyi-könyvtár Emlékkönyvtára őriz. Az Emlékújság borítóján Fery Antal grafikus Somogyi Károly esztergomi kanonokról, a szegedi könyvtár alapítóról készült exlibrise látható.

A felolvasóülésen Botka László polgármester jelképesen örökbe fogadja a Szeged hálája című, Ferenc József az 1879-es árvizet követő, március 17-i látogatásának, illetve a Királynapoknak emléket állító dokumentumot. Ezt követően Sikaláné Sánta Ildikó igazgató mutatja be a szegedieket 140 éve szolgáló könyvtár történetét.

Fotó: University of Szeged / Facebook

Szó esik a királylátogatás harmadik napján, október 16-án rendezett ünnepélyes megnyitóról, amelyen Reizner János köszöntötte az uralkodót, felelevenednek az elmúlt 140 év legjelentősebb eseményei, változásai, megemlékeznek az intézmény híres igazgatóiról – Reizner János, Tömörkény István, Móra Ferenc, Tóth Béla –, Móra kisinasáról, Fischhof Ágotáról és a gyűjteményt jelentős ajándékokkal, hagyatékokkal gazdagító adományozókról is. Az évforduló alkalmára készült a könyvtár földszinti kiállítóterében a 140 éve a közművelődés és a tudományosság szolgálatában című tárlat.

A könyvtár munkatársai A király nyomában Szegeden elnevezéssel mobilalkalmazást fejlesztettek, amellyel a felhasználók várostörténeti sétán vehetnek részt. Felkereshetik a Ferenc József által meglátogatott épületeket, szegedi helyszíneket, korabeli fényképek, grafikák segítségével megismerteti a 140 évvel ezelőtti eseményeket. Az applikáció az uralkodó által meglátogatott helyszínek épülettörténetét a kezdetektől napjainkig kíséri végig. Kétféle sétatervet ajánl az alkalmazás: egy könnyed, másfél órást a körúton belül és egy hosszabb mintegy 4,5 órát igénybe vevőt.