Index: Az SZTE felsővezetéséből, vagy Kiss-Rigó László környezetéből kerülhet ki a Fidesz szegedi polgármesterjelöltje

A 2024-es választások egyik legizgalmasabb helyszíne Csongrád-Csanád vármegye lesz újra az Index cikke szerint. Ugyanakkor azt is tudni vélik, hogy a Fidesznek három aspiránsa van Szegedre, de mindannyian súlytalanok a közéletben. A Tisza-parti város mindeközben komoly kormányzati fejlesztések előtt áll, írják.

„Könnyen lehet, hogy 15 év múlva Botka László Szeged polgármestereként megy majd nyugdíjba” – kezdődik az írás, melyben felidézik a szegedi városvezető életútját. Megemlítik, hogy a Fidesznek nincs ellenszere vele szemben: az eddigi helyhatósági választásokon a párt szavazóinak egy része is a baloldali polgármesterre adta inkább a voksát, aminek az egyik oka a helyi Fidesz, míg a másik a polgármester személye:

a lendületes, karizmatikus, ugyanakkor szinte autokrata, sokszor merev és karcos stílusú Botka László Orbán Viktor hatalomtechnikai fogásait ültette át a helyi közéletbe”,

de a város működtetésében is „katolikusabb a pápánál”. Az mostani történés, hogy Bartók Csaba, a szegedi Fidesz elnöke lemondott a párt Csongrád-Csanád vármegyei 1-es országgyűlési választókerületi elnöki posztjáról is, utódjáról egyelőre nincs még döntés, ám ez a helyi Fidesz folytatódó válságát is mutathatja.

„Nincs elengedett meccs a Fidesznél! Ők is – hasonlóan a többi párthoz – nyerni szeretnének a jövő júniusi helyhatósági választásokon” – ezt már Kiszelly Zoltán politológus nyilatkozta az Indexnek. A Századvég politikai elemzési igazgatója szerint egy polgármesteri pozíció kiváló ugródeszka lehet az országos politikai életbe, amire úgy véli, jó példa Lázár János vagy Karácsony Gergely. „A Fidesz vezetése azokat a jelölteket szereti, akik becsülettel beleállnak a kampányba, végigviszik, még ha hendikeppel is indulnak.”

Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Úgy vélik, Szegeden 2024-ben sem lesz olyan jobboldali jelölt, aki sikeresen szállna szembe Botkával: a lap információi szerint ugyanis a városban három jobboldali aspiráns van jelenleg, de mindannyian súlytalanok a közéletben:

ketten a Szegedi Tudományegyetem felsővezetéséből, egy személy pedig Kiss-Rigó László megyéspüspök környezetéből.

A 2019-es kampányban egyébként már felmerült a sajtóban Varga Mihály, a szegedi központú építőipari nagyvállalat, a Kész Holding Zrt. tulajdonosa, vagy Szabó Gábor fizikus, egykori rektor neve is, ám a helyi kormánypárt végül Nemesi Pál mögé állt be, aki szintén egy milliárdos építési vállalkozóként a Ferroép vezetője volt, mely cég később sorra nyerte a tendereket a nagymértékű vereség ellenére is. Nemesit a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosának is kinevezték, de végül távoznia kellett 2022 májusában.

Az Index-cikk végén aztán felidézték, hogy a kormány is elfogadta Botkát: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pozitív példaként tüntette fel őt az egyik Kormányinfón, Lázár János építési és közlekedési miniszter pedig legutóbbi rádióinterjújában arról beszélt, hogy Szegeden van egy olyan városvezetés, akivel ha nem is könnyen, de lehet beszélni. Szerinte a kormányzatnak és az országnak érdeke fűződik a város fejlődéséhez, s a városvezetéssel nagy tervek vannak kibontakozóban, komoly gazdasági fejlődés és fejlesztés jöhet Szegedre a kormány segítségével.