Harminc százalékkal több hallgatót vett fel idén az SZTE

Az elmúlt évhez képest csaknem 30 százalékkal emelkedett az idei központi felvételi eljárásban a Szegedi Tudományegyetemre felvettek száma. Ezt az intézmény oktatási igazgatója közölte szerda este az MTI-vel: Szakál Péter a szegedi Pont Ott Partin elmondta, az SZTE-re 9074-en jelentkeztek első helyen és 7894 új hallgatót vettek fel. Emelkedett a tanulmányaikat államilag finanszírozott képzésen megkezdők létszáma is.

A korábbinál több új hallgató tanul majd levelező és távoktatási tagozaton is. Az igazgató szerint ez elsősorban a felvételi szabályok változásának köszönhető: azzal, hogy kikerült a bemeneti követelmények közül az emeltszintű érettségi és megszűntek a minimum ponthatárok, most olyanok is jelentkeztek, akik korábban nem. Az idei felvételi ponthatárait ide kattintva lehet böngészni.

Minden képzési területen emelkedett a tanulmányaikat megkezdők száma, de az SZTE az elmúlt években – a többi közt ösztöndíjak meghirdetésével – komoly erőfeszítéseket tett a természettudományos, műszaki, mérnöki és matematikai képzéseken tanulók létszámának növelése érdekében Szakál szerint. Ennek eredményeként többen kezdik meg tanulmányaikat ezeken a területeken, ahogy nőtt a pedagógusképzésekre felvettek száma is, amely esetében az SZTE és a Gál Ferenc Egyetem a Zirzen Janka programmal segíti a hallgatókat.

Az SZTE-n a középiskolás diákok egyetemi beilleszkedését és későbbi szakmai fejlődését szolgálják a START és START+ ösztöndíj-programok, ezekre szeptember 11-ig jelentkezhetnek a hallgatók. A felvetteknek az SZTE, mint az ország legzöldebb egyeteme, nem küld papír alapú értesítést, a diákok e-mailben kapnak információkat a tanulmányok megkezdéséhez szükséges tudnivalókról, és az intézmény a http://u-szeged.hu/felvettek oldalán keresztül is tájékoztatja új hallgatóit, írták.

Az SZTE pótfelvételit hirdet azok számára, akik nem jelentkeztek az idei általános felsőoktatási felvételi eljárás során, vagy jelentkeztek, de nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. Az ezzel kapcsolatos, részletes információk az SZTE Pótfelvételi oldalon lesznek elérhetők.