Elismerte Letoha Tamás, hogy fontos információkat hagyott ki az oltásokról szóló bejegyzéséből

A Lakmusz hozta le, hogy a szegedi Letoha Tamás kutatóorvos még június 16-án Facebook-posztjában arról írt, hogy a BioNTech-Pfizer koronavírus elleni vakcinájáról 1 millió 224 ezer 705 bejelentés érkezett „az Európai Gyógyszerügynökség hivatalos mellékhatás adatbázisába”. 

Letoha egyébként indulatos eredeti posztjának egésze a lap cikke szerint azt a benyomást keltette, hogy a több mint 1,2 millió „lejelentett mellékhatás” a Pfizer-vakcina veszélyességét igazolja”, amikor például a „tudományos rulett” kifejezéssel él Letoha, vagy amikor arra hivatkozik, hogy az emberek nem tudnak „olyan barátot vagy ismerőst találni, aki be nem számolna saját vagy a családját érintő egészségromlásról vagy tragédiáról”.

A Facebookon 26 ezer követővel rendelkező szegedi kutatóorvos most hivatkozott bejegyzésben is sok volt a személyes vélemény és minősítés. Azonban Letoha konkrétumokat is közölt, melyek leellenőrizhetőek: az Európai Gyógyszerügynökség adatbázisában valóban az 1,2 milliós szám szerepel a Pfizer-vakcinával kapcsolatban, ám ez nem a tényleges mellékhatásokról, hanem

csak feltételezetett mellékhatásokról tartalmaz bejelentéseket.

A Lakmusz megkeresésére aztán Letoha Tamás elismerte, hogy figyelembe kellett volna vennie „az adatok értelmezésének feltételeit”, később pedig frissítette is a Facebook-posztot, és egy válaszlevelet is írt a Lakmusz cikkére. Érdekesség, hogy 2021-ben még azt nyilatkozta az Átlátszónak, hogy mindegyik oltóanyag biztonságos és hatékony a koronavírus ellen, a kínai esetében tapasztalt mellékhatások pedig valójában az immunrendszer aktiválódásából eredő hatások.

A Lakmusz kutatásai szerint a mellékhatásokkal foglalkozó adatbázis alapján a Pfizer-vakcinánál legalább 566 beadott dózisra jutott egy bejelentett feltételezett mellékhatás az EGT-országokból érkezett bejelentések alapján. Ezeket a feltételezett mellékhatásokat, orvosi eseményeket „a Covid-19 oltás beadását követően figyeltek meg, azonban

nem feltétlenül kapcsolódnak a vakcinához.

Az eseményeket más betegség vagy a beteg által egyidejűleg szedett másik gyógyszer is kiválthatta”. Fontos, hogy egy ember több feltételezett mellékhatást is bejelenthet.

Ezek közül a szívizomgyulladás kapta a legnagyobb figyelmet, ám az Európai Gyógyszerügynökség szerint ezek a Pfizer és a Moderna vakcinák nagyon ritka mellékhatásai, 10 ezer beoltott személyenként kevesebb mint egyszer fordulnak elő. Összességében „nagyon megnyugtatónak” találták az EU-ban engedélyezett összes koronavírus elleni vakcina „biztonságossági profilját”, így a Pfizerét is.

Fotó: Év példaképe blog