Méltatlanná vált Szabó Bálint, megszűnik képviselő lenni a következő közgyűléssel

Mint ismert, Szabó Bálintot június 23-án ítélték 1 év 6 hónap börtönbüntetésre – amit négy év próbaidőre felfüggesztettek – az előkészítő tárgyalásán, mert elfogadta az első fokú ítéletet az ügyvédei tanácsa ellenére, így szabadulhatott is, mivel a büntetés kiszabásáig zárva tartották volna. Ezen felül a vezetéstől is eltiltották hat évre.

A szegedi képviselő nemrég adott az Átlátszónak egy interjút, melyben elmondta, visszatérne Szegedre, és folytatná a politizálást is, mint önkormányzati képviselő, melyről valamilyen módon megszavaztatta volna a szegedieket is. Ám a Szeged.hu világított rá arra, hogy az önkormányzati törvény szerint Szabó Bálint

képviselői megbízatása a következő közgyűlésen megszűnik.

A portálnak ezt Martonosi Éva, Szeged jegyzője is megerősítette, aki elmondta, hogy jogilag méltatlanná vált Szabó a képviselőségre, ugyanis Szabót szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték, és az, hogy ez egy felfüggesztett ítélet, nem számít ebből a szempontból.

A következő közgyűlés várhatóan szeptemberben lesz, akkor határozatot kell hozni erről. Bár a bíróság már döntött, és a törvény ereje miatt is megszűnik Szabó Bálint mandátuma, ennek ellenére szavazni kell róla, de csak igennel lehet, mivel a nem és a tartózkodás is törvényszegést jelentene Martonosi Éva szerint.