Győr és Veszprém is elhúzott Szegedtől a téglalakások bérleti díjával

Idén a fővárosban az év első öt és fél hónapjában 10, a legnagyobb vidéki városokban 38 százalékkal emelkedett a téglalakások átlagos havi bérleti díja a 2022-es adatokhoz képest. A fővárosban mindez 227 ezer forintra nőtt, míg a legnagyobb vidéki városokban idén az év első öt és fél hónapjában átlagosan 174 ezer forintért lehetett bérlakáshoz jutni Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint.

Az MTI arról ír, hogy a fővárosban az egyszobás téglalakásokért átlagosan 145 ezer forintot kértek a tulajdonosok, míg a kétszobásokért 214 ezer, a háromszobásokért pedig 293 ezer forintot. A vidéki megyei jogú városok között Győr és Székesfehérvár elhúzott a többi várostól, mivel a havi átlagos bérleti díj megközelítette a 200 ezer forintot. Ezzel szemben Szegeden, Kecskeméten és Debrecenben

még mindig 140 ezer forintot kértek a tulajdonosok egy hónapra.

A közlemény szerint a panellakásokat Budapesten és a vidéki városokban egyaránt olcsóbban lehet bérelni, és minél nagyobb lakásról van szó, annál kedvezőbb az ár a téglalakásokhoz viszonyítva. A panellakások bérleti díja a belvárosban és Budán átlagosan 175 ezer, a külső pesti kerületekben 145 ezer, míg a vármegyeszékhelyeken 113 ezer forint.

Ugyanakkor a paneleknél jelezték, hogy a garzonok esetében a házgyári lakások alig olcsóbbak a téglából épült garzonoknál, de a két- és különösen a háromszobás lakások már kedvezőbb bérleti díjjal kerülnek a piacra.