Diakónusokat szentelt áldozópappá a szegedi Dómban Kiss-Rigó László

Az MTI azt írja az egyházmegye közleménye alapján, hogy áldozópappá szentelte Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök szombaton a szegedi Magyarok Nagyasszonya-székesegyházban Tapodi Krisztián és Aleksza János diakónusokat. A püspök Tapodi Krisztiánt, ahogy egykori osztálytársát, Aleksza Jánost még tavaly június 15-én, Gyulán, a Nádi Boldogasszony-templomban szentelte diakónussá. Ezt követően kezdték meg egyéves plébániai gyakorlatukat.

Tapodi Krisztián a Csongrád-Csanád vármegyei Bordányban született. Gyermekként keresztény neveltetésben részesült, de az általános iskolában a hittan kevésbé állt közel hozzá. Személyesen is elkezdte érdekelni a hit, így tanulmányait a szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumban folytatta, ahol bekapcsolódott az induló Kalazancius mozgalomba. Középiskola után jelentkezett a Szent Gellért Szemináriumba, ahol gazdagodott és tisztult az egyház-, pap- és istenképe, sokszor a nehéz tapasztalatok révén is.

Aleksza János a Békés vármegyei Telekgerendásról származik, tanulmányait is a faluban kezdte, majd a békéscsabai Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskolában folytatta. Hatodik osztályban ismerte meg II. János Pál pápa életét, történetét. Az egykori egyházfő boldoggá avatásán személyesen is részt vehetett Rómában. Iskoláit a Dugonics András Piarista Gimnáziumba folytatta, végül 2017 húsvétján mondott igent a papi szolgálatra, és rögtön az érettségi után jelentkezett a Szent Gellért Szemináriumba.

Tapodi Krisztián első ünnepélyes szentmiséjét vasárnap délután szülőfalujában, a bordányi Szent István Király-templomban mutatja be. Aleksza János első újmisés szentmiséje vasárnap délelőtt lesz a békéscsabai Páduai Szent Antal-társszékesegyházban, ahol diákként rendszeresen ministrált.