Idén később adják át a Dömötör-díjakat, szerdától már szavazhatunk a szegedi színházi szakma elismeréseiről

A hosszúra nyúló teátrumi évad miatt a megszokott időpontnál később, június közepén adják át a Dömötör-díjakat, a szegedi színházi szakma elismeréseit. Sztáry Erika, az elismerést gondozó kuratórium elnöke az MTI-nek azt mondta, a civil kezdeményezésre 1998-ban létrejött díj 2006 nyarán bekerült Szeged városának hivatalos kitüntetései közé.

A díj tizenhárom kategóriája a teljes szegedi színházi életet lefedi. Tíz kategóriában – a legjobb női és férfi színész, a legjobb férfi és női mellékszereplő, a legjobb operaénekes és opera-énekesnő, táncos, rendező, látvány- és jelmeztervező – a nézők választhatnak három-három jelölt közül, akikre a művészi ajánlások alapján a kuratórium tett javaslatot. A közönség június 4-ig adhatja le szavazatát.

A legjobb háttérmunkás címet a szegedi társulat tagjai, dolgozói titkos szavazással ítélik oda. Az életműdíjas személyéről a díj kuratóriuma dönt, ahogy az évad egy kiemelkedő teljesítményéért odaítélt elismerésről is a testület határoz. A díjátadó gálaestet június 10-én rendezik a Szegedi Nemzeti Színházban.

Maga az elismerés Bánvölgyi László szobrászművész Szent Demetert ábrázoló alkotása. Az életműdíjas egy márványtalapzaton álló, bronzból készült szobrot kap, mely a 303-ban elhunyt vértanút ábrázolja, jobb kezében lándzsával, baljában a róla elnevezett toronnyal, Szeged legrégebbi műemlékével. A többi díjazott az alak domborműváltozatát veheti majd át.