A háború óta közel 60 százalékkal többen keresték fel a Máltai Szeretetszolgálat szegedi nappali melegedőjét

Az ukrajnai háború kitörése óta csaknem hatvan százalékkal nőtt a Máltai Szeretetszolgálat szegedi nappali melegedőjét rendszeresen felkereső, „nem hajléktalan” emberek száma az intézmény közleménye szerint. Mint írják, egyre több idős, illetve alacsony jövedelmű személynek is segítséget nyújtanak a mindennapok átvészeléséhez, az elmúlt évben 77 fővel bővült az ellátottak köre. A melegedőbe betérők többek között ingyenesen kimosathatják ruháikat, biztonságos helyen tárolhatják személyes tárgyaikat, helyben étkezhetnek, telefonálhatnak, és segítséget kaphatnak hivatalos ügyeik intézéséhez is.

A szeretetszolgálat önkéntesei minden délután élelmiszert osztanak a máltai csoport irodájában, szükség esetén ruhaneművel, kisebb-nagyobb bútorokkal is segítik a város minden részéből, vagy a környező településekről érkező igénylőket. A beteg, ágyhoz kötött hozzátartozójukat otthon ápoló családok időről időre gyógyászati segédeszközöket is kölcsönözhetnek tőlük. Szegeden mintegy kétszáz hajléktalan emberről gondoskodik a karitatív szervezet, amely a nappali melegedő mellett éjjeli menedékhelyet, utcai gondozószolgálatot, orvosi ellátást és egészségügyi centrumot is működtet.

A Szegeden élő hajléktalan emberek csaknem fele negyven és hatvan év közötti férfi, a hajléktalan közösség negyedét pedig nők alkotják, akik közül sokakat rendszeresen bántalmaztak, kihasználtak. Sorsukat megismerve a Máltai Szeretetszolgálat különleges programot indított számukra, ennek során szakemberek közreműködésével tanulhatják meg, hogyan kezeljék a hétköznapi konfliktusokat, és kerüljék el azokat a helyzeteket, amelyekben újra és újra áldozattá válhatnak.

A városban megforduló hajléktalan emberek közül több mint húszan tartanak kutyát vagy macskát, és miközben maguk is a nélkülözés küszöbén élnek, szeretettel gondoskodnak állataikról. A szeretetszolgálat munkatársai az állatvédő civil szervezetek felajánlásait továbbítják nekik, és a hajléktalan emberek sorsában osztozó kedvenceket minden évben elviszik állatorvoshoz, hogy beoltsák őket.

A Szeretetszolgálat által Szegeden működtetett dél-alföldi regionális diszpécserszolgálat 3 vármegye 17 városának 70 intézményével áll kapcsolatban, a 06 70 505 8080 számon napi 24 órában fogadja a hajléktalan emberekkel kapcsolatos hívásokat. Az elmúlt év során 1120 hívást érkezett a központba, ebből 91 bejelentés kért segítséget közterületen fekvő, krízishelyzetben lévő emberhez, a többi hajléktalan emberek elhelyezésével, az adott településen elérhető ellátásokkal, eltűnt személyek keresésével, vagy adományok felajánlásával kapcsolatos hívás volt.

Bár a hajléktalan emberek lehetőségei sok szempontból korlátozottak, a Máltai Szeretetszolgálat szegedi intézményeiben végzett következetes szociális munka hatását mutatja, hogy minden évben akad egy-két olyan ellátott, akinek sikerül újra munkába állnia, és olyan is, aki saját erőből albérletbe költözve kilép a hajléktalanságból.

Fotó: Máltai Szeretetszolgálat