Öt elítélt érettségizik a Csillagban

Ma kezdődtek meg az országban az érettségik, magyar nyelv és irodalomból hétfőn középszinten 1160 helyszínen 72 569, emelt szinten 51 helyszínen 1771 vizsgázó tesz érettségit. A Szegedi Fegyház és Börtön iskolakörletén idén öten vizsgáznak magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, angol nyelv, földrajz tantárgyakból.

A börtönben is úgy zajlik az érettségi, mint más külső oktatási intézetekben. „A tanulók az érettségire készülés folyamata során megértették, hogy tanulni, tudni jó érzés, az ember önbecsülése is növekszik, és másképp képes látni a világot széleskörű ismeretek birtokában” – írja a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának honlapja.

Az idei tanévben az áprilisi adatok alapján összesen 252 fő jár iskolába, ebből 80 fő általános iskolai-, 172 fő középiskolai tanulmányokat folytat.

A Szegedi Fegyház és Börtönben 2004 óta érettségizhetnek elítéltek. Az eltelt idő folyamán évente átlagosan 10–12 fogvatartott maturált. Közülük többen szakmát tanulnak, jelenleg közel kilencven elítélt jár a börtönben a Szegedi Szakképzési Centrum képzéseire.