Felújítják és áthelyezik a Kárász utca padjait, de új tiszafákat is kihelyeznek a sétálóutcára

Kollégám jelezte, hogy a Kárász utcáról két pad is eltűnt a növényeket tartó cserepek közül. Ez nem újkeletű dolog, még tavaly nyáron írtuk meg, hogy azon év májusában eltűnt az egyik ikonikus pad, mire a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. részéről Gyóllai Tibor, köztéri építmények műszaki ügyintéző árulta el lapunknak, hogy az eredeti padot a cég telephelyére szállították felújításra, melyet követ a többi Kárász utcai pad is.

Mint az a Szeged.hu írásából kiderül, a tavalyihoz hasonlóan idén folytatódik az utcabútorok megújítása a város fő sétálóutcáján: a tölgyfa anyagú padokat szétszedik, elszállítják a telephelyre, ahol a műhelyben lecsiszolják azokat, majd a felújítás után visszakerülnek a helyükre, bár nem az eredetileg kijelöltre. A városi főépítész ugyanis a vendéglátók teraszai miatt új kiosztási struktúrát is kijelölt a padok számára, magyarul áthelyezik egy részüket.

Ám nem csak a padok újulnak meg: új tiszafákat ültetnek a sétálóutcán, a régieket pedig újakra cserélik. Erre azért van szükség a cikk szerint, mert a régi edényekből nem lehetne kioperálni a növényeket: egyrészt összetörnének a cserepek, másrészt a tiszafák gyökerei is sérülnének egy esetleges átültetéskor.

Az új tiszafáknak új típusú talaj is dukál: a magas minőségű termőföldbe gombaspóra is kerül, ami a meggyökeresedést segíti. A gyökér mellé speciális gélt tesznek, ami megtartja a nedvességet, így a fák az esetleges forróságot, aszályt is jobban bírják majd. A talajba vízáteresztő drénréteget tettek, vagyis az edény aljában agyaggyöngyök vannak, amik levezetik a pangó vizet. Mint kiderült, a régi növényeket a Belvárosi Temető ravatalozója mellé helyezték el.