Egyesével viszik el a Kárász utca padjait, mindet rendbe szeretné tenni a város

Májusban eltűnt az egyik ikonikus pad Szeged legismertebb utcájáról, a Kárászról. A környezetgazdálkodás azt ígéri, a jövő hétre visszakerül ez a darab, de utána szépen a többit is elviszik telephelyükre felújítani.

Sokaknak feltűnhetett, hogy a borfesztivált követően az egyik, kaspók közé telepített padot elvitték a helyéről a Klauzál tér és a Kölcsey utca közötti szakaszon, majd vasárnap néhány raklap került a pad helyére, amiről mi is írtunk. A négy darab, gyengébb minőségű raklapot sejthető volt, hogy nem a városüzemeltetés részéről pakolták oda, és cikkünk másnapjának délelőttjén már el is tűnt onnan.

Hétfőn kerestük a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-t, hogy bővebb tájékoztatást kapjunk. Gyóllai Tibor, köztéri építmények műszaki ügyintéző azt árulta el a Szegedernek, hogy a raklappadot valóban nem ők helyezték ki, szerinte „bizonyára valamelyik üzlettulajdonos szabadulhatott meg hulladékától”, ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy hétfőn nem az önkormányzati cég szabadult meg gerilla tájépítészeti alkotástól.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Az eredeti paddal kapcsolatosan azt mondta, azt telephelyükre szállították felújításra, melyet követ a többi Kárász utcai pad is. Góllai szerint csiszoláson és impregnáláson kívül több tölgyfaelem pótlása és cseréje is szükséges ezen a darabon, amit egyébként még 2022 májusában vittek el, és eddig azért nem került vissza, mert a felújításhoz szükséges forrás csak később került meghatározásra. Azt ígérte, a jövő hétre tervezik a felújított padot a helyére visszaszállítani.

A Kárász utca teljes felújítása egyébként, ami az épülethomlokzatok és a burkolat rendbehozását is tartalmazta, 2001-ben fejeződött be, ekkor kerültek ki az azóta ikonikussá lett, óriáskaspós padok is. A Kárász utca–Klauzál tér városépítészeti együttesének felújítását 2003-ban Európa Nostra-díjjal ismerték el, majd később a csatlakozó Kölcsey utcát is hasonló stílusban újították fel.