Idén is sokan neveztek a hetedik Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra

Idén is több, mint 50 országból érkeztek nevezések az október 24. és 28. között, immáron hetedik alkalommal megrendezett Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra. A közlemény szerint Ausztráliától Argentínáig és Finnországtól Dél-Afrikáig összesen közel 400 beadvány közül – tavaly sikerült 400 fölé menni – válogathat majd az előzsűri, melynek tagjai idén is a hazai filmszakma jeles képviselőiből kerültek ki:

  • a nagyjátékfilmeket Buk Miklós operatőr, a Magyar Filmoperatőrök Egyesületének (HCA) vezetőségi tagja és Török Ferenc, Balázs Béla-díjas rendező,
  • a kisjáték- és kísérleti filmeket dr. Muhi András Balázs Béla-díjas producer, az Inforg Stúdió alapítója és Csepeli Eszter operatőr, míg
  • a dokumentumfilmeket Bakony Alexa rendező és Domonkos Balázs FIPRESCI-díjas operatőr válogatják.

Az előző évekhez hasonlóan ezúttal is rengeteg, más nemzetközi filmfesztiválokon versenyző – legyen az Berlin, Velence, Rotterdam vagy Hamburg – alkotást találunk a nevezések között. Megméretteti magát az a Szelíd, mely első magyar filmként meghívást kapott a Sundance Filmfesztivál programjába, a friss Európai Független Filmfesztivál (ÉCU) legjobb drámájának járó díjat elhódító Az első kettő, illetve a Hétköznapi kudarcok, melyért Velencében a legjobb fiatal rendező díját Grosan Cristina kapta.

Azt írják, az operatőri munkát fókuszba helyező Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál a hagyományokhoz híven erős hazai és nemzetközi filmekből álló versenyprogrammal, szakmai előadásokkal, kerekasztal beszélgetésekkel és workshopokkal, továbbá egyéb tematikus vetítésekkel várja az érdeklődőket október 24. és 28. között. Az eseménysorozatnak ezúttal is a szegedi Belvárosi Mozi ad otthont, ahol öt napon keresztül ismét a képszervezés kerül a középpontba.