Szeged 2026: Krétán dőlt el, hogy a városban lesz az ifjúsági és U23-as gyorsasági Európa-bajnokság

Az Európai Kajak-Kenu Szövetség (ECA) krétai kongresszusán vált hivatalossá, hogy a 2026-os ifjúsági és U23-as gyorsasági Európa-bajnokságot a Maty-éren fogják megrendezni. Az is eldőlt, hogy a 2024-ben esedékes, szintén szegedi gyorsasági és para kajak-kenu Európa-bajnokság keretein belül a SUP szakág első kontinensviadalát is lebonyolítják.

„A Board döntése értelmében Magyarország, pontosabban Szeged rendezheti meg 2024-ben az első ECA SUP Európa-bajnokságot,

valamint a 2026-os ECA ifjúsági és U23-as gyorsasági Európa-bajnokságot is” – mondta Kárai Péter, az ECA Board tagja, az MKKSZ gazdasági és vagyongazdálkodási alelnöke. „Mindkét esemény rendezési jogát elsöprő többséggel adta nekünk a Board. Ifjúsági és U23-as gyorsasági Eb legutóbb 2008-ban volt Szegeden. A SUP Eb kapcsán korábban az volt a Board terve, hogy 2025-től kétévente rendeznék meg, mi viszont felajánlottuk, hogy megcsinálnánk már jövőre Szegeden a gyorsasági és para Eb-vel egyidőben.”

A gyorsasági és para Eb-vel együtt 2024-ben így két szakágban rendez egy időben és egy helyen kontinensviadalt Magyarország, ami Szakács Bálint szerint több szempontból is komoly sikert jelent. „Egyrészt a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetséggel (ICF) jó ideje folytatunk tárgyalásokat egy multisportesemény megrendezéséről, jövőre pedig bizonyíthatjuk is ennek a létjogosultságát. Emellett Horváth Noémi számára is egy jó lehetőség ez, hiszen ha jövőre egy sikeres Eb-rendezést követően ősszel az ICF-ben újra megválasztják, immár teljes jogú Board-tag lenne, amire Vaskuti István óta nem volt példa a magyar kajak-kenu sport történetében” – fogalmazott az MKKSZ ügyvezető igazgatója.

Az idén 30 éves szervezet kongresszusán történelmi tisztújítás is történt, hiszen az ECA-t a kezdetek, vagyis 1993 óta elnökként irányító brit Albert Woods 21–15 arányban elvesztette az elnökválasztást a francia szövetséget vezető 66 esztendős Jean Zoungrana-nal szemben, így három évtized után új időszámítás kezdődhet az európai kajak-kenu sport életében.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) honlapján olvasható beszámoló szerint a kongresszuson Kárai Péter, az ECA Board tagja, az MKKSZ gazdasági és vagyongazdálkodási alelnöke, Szakács Bálint, az MKKSZ ügyvezető igazgatója, Horváth Noémi, a nemzetközi szövetség SUP bizottságának elnöke, az ECA SUP technikai delegáltja és az MKKSZ nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa, valamint Vida Gergely, az MKKSZ szervezési és marketing igazgatója képviselte Magyarországot.