Kilenc szakmai civil szervezet tiltakozik a Bécsi körút átépítése miatt

A CM365 Magyar Kerékpárosklub Szeged Facebook bejegyzése alapján kilenc szakmai civil szervezet tiltakozik a szegedi Bécsi körút átépítése ellen, mivel az szerintük városi autópályát csinálna az útszakaszból. Továbbá azt említik, hogy Alsóvárost és a Belvárost autóba fojtaná, a körúti zöldterületeket lecsökkentené, a közösségi életet tönkretenné és a makói vasútvonalat végleg elsorvasztaná a projekt.

Szerintük az egyik legjelentősebb szegedi városfejlesztési beruházást anélkül hajtanák végre, hogy a szegedi lakosokat és civil szervezeteket bevonták volna a tervezésbe.

Nemtörődöm politikusok, helyismeret nélküli tervezők, a saját kényelmükre gondoló hivatalnokok szempontjai fogják meghatározni több tízezer szegedi mindennapjait.

Úgy vélik, hogy a minisztérium és az önkormányzat figyelmen kívül hagyja Szeged városának közlekedési koncepcióit és a zöld város víziót.

A Kerékpárosklub oldalán arról lehet olvasni, hogy nem tagadják a szakmai szervezetek azt, miszerint csökkentené a forgalmat a városban, ha a meglévő hat sávval bíró hidak (Belvárosi híd kettő, Bertalan Híd négy) tíz sávosra bővülnének, de mindezt csak egy ideig érné el a beruházás, mivel hosszútávon autóhasználatra, nem pedig tömegközlekedés vagy bicikli használatára ösztönöz.

Közleményükben javasolják, hogy az eredeti tervek helyett, melyekben 2x2 sávos folyópálya szerepel, legyen 2x1 forgalmi sáv és ezek mellett egy-egy külső buszsáv biztosítsa a gyors közlekedést. Azt tanácsolják, hogy a Belvárosi hidat adják át a közösségi közlekedés számára, legyen a taxisokék, bicikliseké és a tömegközlekedésé. További részletes javaslataikat itt olvashatják el.